Bănci și Asigurări

Euro mai castiga 1% la cursul oficial si se apropie de 3,8 lei

11.11.2008, 17:45 16

Cresterea neasteptata a inflatiei in octombrie si sentimentul regional negativ au pus ieri presiune pe leu, astfel ca pe piata valutara de la Bucuresti euro s-a apropiat din nou de pragul pshihologic de 3,8 lei.

La cursul oficial euro a urcat ieri cu 3,53 bani sau 0,9%, ajungand la 3,7835 lei. Aceasta a fost a patra zi consecutiva de crestere inregistrata de euro. Dolarul a inghitit 6,4 bani dintr-o suflare, cursul calculat de BNR urcand cu 2,2%, pana la 2,9706 lei. Aprecierea sa a fost alimentata si de scaderea cotatiilor euro/dolar pe pietele internationale.
"Nerezidentii nu mai au curaj pentru moment sa joace pe leu, astfel ca piata valutara este dominata de clientii locali. In aceste zile se resimte cererea mai mare de valuta din partea importatorilor, in special a companiilor petroliere", spune Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.
Primele tranzactii s-au derulat ieri dimineata la Bucuresti la cotatii de 3,7250 lei pentru un euro. Ulterior euro a urcat rapid pana la 3,75 lei, iar dupa ce Institutul National de Statistica a anutat o inflatie de putin peste 1% in octombrie, care a urcat cresterea anualizata a preturilor de consum la 7,4%, cotatiile au facut un nou salt. Astfel, spre sfarsitul sedintei de tranzactionare euro era cotat la 3,79/3,7950 lei.
Si celelalte monede din regiune au fost ieri sub presiune de depreciere, dupa ce la inceputul saptamanii castigasera teren in fata euro. Desi cotatiile au urcat cu aproape 2% in cursul sedintei de tranzactionare, analistii se asteapta ca datele privind inflatia sa aiba un impact redus asupra evolutiei cursului in actualul cotext global.
Dealerii spun ca, la fel ca in zilele anterioare, cresterea cotatiilor are loc pe fondul tranzactionarii unor volume foarte reduse. Pe piata au aparut din nou suspiciuni privind o posibila interventie indirecta a BNR pentru temperarea cresterii cursului, in conditiile in care o banca locala importanta a vandut valuta mai agresiv.
Pe piata monetara dobanzile au continuat sa coboare, dupa ce la inceputul saptamanii BNR a injectat jumatate de miliard de lei printr-o operatiune repo cu scadenta la o saptamana. Potrivit datelor publicate de Banca Nationala, in sedinta de tranzactionare de luni.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO