Bănci și Asigurări

Euro nu reuseste sa se hotarasca in ce directie sa mearga

13.06.2008, 22:19 14

Euro a stagnat, pentru a patra zi la rand, in banda de 3,66-3,68 lei, pe fondul unei piete calme, miscarile de la Bucuresti fiind strans corelate cu cele de pe pietele emergente vecine.
BNR a calculat ieri un curs de 3,6659 lei pentru un euro, in scadere cu 0,14 bani comparativ cu ziua precedenta. Dolarul a continuat sa castige teren, urcand cu 1,16 bani, pana la 2,3768 lei. Aprecierea fata de leu a fost alimentata de intarirea inregistrata pe pietele internationale in fata euro. "Inca nu exista forta pentru o apreciere sub 3,6 lei, in conditiile in care investitorii straini asteapta noi majorari de dobanda din partea BNR, dar si semne privind o atenuare a dezechilibrelor", a comentat un dealer.
BNR are programata o sedinta de politica monetara la sfarsitul acestei luni, iar tot mai multi analisti incep sa parieze pe o noua majorare a dobanzii cheie, cu un sfert de punct procentual, pana la 10% pe an, din cauza mentinerii presiunilor inflationiste.
Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii apropiate de 3,68 lei pentru un euro, usor peste nivelul inchiderii din ziua precedenta. Inca de la primele ore euro a alunecat insa la 3,6650 lei, nivel la care s-au derulat tranzactii importante. La sfarsitul zilei, cotatiile au coborat la 3,6635/3,6650 lei. Monedele din regiune au avut ieri evolutii divergente in fata euro. In timp ce zlotul polonez, ca si leul, au pierdut usor teren, forintul maghiar s-a intarit marginal, dupa ce inregistrase deprecieri in sedintele precedente. Euro este cotat la 3,39 zloti pe piata poloneza, respectiv la 246 forinti pe piata de la Budapesta.
Pe piata monetara dobanzile pentru scadentele scurte au coborat usor sub nivelul de 10% pe an, apropiindu-se astfel de rata de politica monetara a BNR, de 9,75% pe an. Pentru perioadele mai lungi dobanzile raman insa la niveluri mai inalte, apropiate de 11% pe an.
Nivelul lichiditatilor de pe piata a coborat semnificativ de la sfarsitul lunii aprilie. La ultimele licitatii pentru atragerea de depozite, BNR a absorbit sume modice, la operatiuni participand un numar foarte mic de banci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO