Bănci și Asigurări

Euro nu rezista peste cotatia de 3,13 lei

17.07.2007, 18:05 11

Euro a coborat ieri din nou sub cota de 3,13 lei, pierzand 0,5 bani fata de nivelul de vineri pe fondul vanzarilor de valuta de pe piata. BNR a calculat un curs de 3,1295 lei pentru un euro. In ultima parte a saptamanii trecute, euro revenise spre cotatii de 3,14 lei, insa miscarea schitata de temperare a aprecierii leului s-a dovedit de scurta durata. Cursul continua astfel sa oscileze in jurul unor niveluri care nu mai fusesera inregistrate pe piata valutara din iunie 2002. Minimul actualului sezon de intarire a monedei nationale ramane nivelul de 3,11 lei atins pe 2 iulie. Dealerii si analistii au pus revenirea ulterioara a euro pe seama unor interventii indirecte de cumparare de valuta din partea bancii centrale, insa economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, a negat derularea unor asemenea operatiuni. Chiar si dupa negarea oficiala, analistii au continuat sa interpreteze cresterile de curs drept efect al unor interventii ale BNR, sustinand ca in absenta acestora euro ar cobori rapid sub 3 lei.
Numai in ultima luna, leul a castigat circa 3,4% in raport cu euro. Aprecierea nominala acumulata de la inceputul anului se ridica la aproape 7,5%, in timp ce fata de acum un an euro valoreaza cu 13% mai putin in lei. Deprecierea monedei europene a devenit cat se poate de vizibila in declinul incasarilor exportatorilor la nivelul lunii mai. Inca si mai puternica este aprecierea leului in raport cu dolarul american, care se ridica la peste 20% fata de nivelul de acum un an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO