Bănci și Asigurări

Euro nu va mai iesi din banda 4-4,2 lei anul acesta

Euro nu va mai iesi din banda 4-4,2 lei anul acesta

1: Vlad Muscalu, economist ING Bank: „Deoarece ne asteptam la o reducere a ratei de dobanda de politica monetara pana la 6,25% la finalul trimestrului II, atractivitatea leului ar trebui sa se mai reduca.” 2: Melania Hancila, director departamentul de cercetare si strategie Volksbank: „Creditarea isi va reveni lent, cu un ritm de crestere in jur de 5% in 2010. (...) Economia ar putea creste cu 1,5% in conditiile unei performante pozitive a industriei, serviciilor financiare si exporturilor.” 3: Dorin Cojocaru, manager DTD Team Advisory Services: „4,15-4,25 lei/euro, cursul care ar asigura in 2010 o predictibilitate corespunzatoare pentru afaceri si un confort pentru activitatea de export.”

03.02.2010, 23:00 22

Majoritatea bancherilor prevad pentru urmatoarea jumatate de ano relativa acalmie pe frontul cursului, care va continua saoscileze in jur de 4-4,2 lei/euro, asteptand iesirea din recesiune,scrie Business Magazin.

Aprecierea leului fata de euro a devenit cel mai comentatfenomen, mergandu-se chiar pana la explicatia prin atacurilespeculative ale catorva jucatori mari din piata valutara, aceiasicare au mizat pe o cadere a leului spre 4,5-5 lei/euro, iar acum arparia pe o intarire excesiva, spre 3,5 lei/euro.

Dorin Cojocaru, fost bancher si actualmente manager al firmei deconsultanta DTD Team Advisory Services, considera ca un curs de4,15-4,25 lei/euro ar asigura in 2010 o predictibilitatecorespunzatoare pentru afaceri si un confort pentru activitatea deexport.

El clasifica riscurile legate de moneda nationala pe treipaliere. Primul este cel al "scenariilor speculative initiate sicoordonate de o serie de institutii financiare externe", pe termenscurt.

Al doilea scenariu este legat de un optimism nejustificat asupraevolutiei economiei in 2010 si in urmatorii 2-3 ani, iar al treileatine de o posibila reducere peste asteptari a vanzarilor dinretail.

Reluarea de catre BNR a ciclului de reducere a dobanzii depolitica monetara, salutata de mai toti bancherii, poate duce lareducerea din interesul speculatorilor, care poate provoca oapreciere excesiva a leului, si sa antreneze ieftinirea creditelorbancare.

Vlad Muscalu, economist ING Bank, se asteapta ca BNR sa reducadobanda de politica monetara pana la 6,25% la sfarsitul lunii mai,ceea ce va face leul mai putin atractiv.

Deja in ultimele doua zile tendinta de apreciere a inceput sadea semne de inversare. Toti bancherii chestionati despre evolutiacursului de schimb in prima jumatate a anului au insistat peimportanta politicilor economice ale Guvernului.

Cititi in BUSINESS Magazin care sunt pariurile bancilorcomerciale de pe piata romaneasca si ale bancilor straine cuprivire la nivelul cursului de schimb la sfarsitul lunii iunie 2010si care sunt factorii de influenta.

Cititi pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO