Bănci și Asigurări

Euro ramane sub 3,40 lei, dupa asaltul de vineri

25.09.2007, 18:21 15

Euro a fluctuat ieri usor sub pragul de 3,40 lei, maximul zilei fiind de 3,3903 lei, in conditiile in care BNR a absorbit de pe piata monetara 4,815 mld. lei (1,4 mld. euro), reprezentand suma integrala avansata de banci pentru depozite pe doua saptamani. Leul isi revenise inca de la deschiderea sedintei de tranzactionare, cand euro a coborat la un minim de 3,3795 lei, dupa ce vineri moneda europeana urcase la peste 3,40 lei inclusiv la cursul calculat de BNR.
Ieri, banca centrala a calculat un curs de 3,3839 lei, in scadere cu 1,87 bani. Euro pastreaza un castig de 3,8% pe ultima luna. La casele de schimb valutar, cursul s-a mentinut deasupra nivelului de 3,4 lei pentru un euro la vanzare. Analistii remarca miscarea BNR de intarire a controlului lichiditatii. ING estimeaza ca aceasta este echivalenta cu o majorare a dobanzii de politica monetara cu jumatate de punct procentual. Banca centrala a realizat operatiunea de sterilizare de ieri la rata de dobanda de politica monetara de 7%. Analistii ING nu cred ca BNR se va grabi sa majoreze efectiv dobanda, din cauza costurilor de credibilitate pe care le-ar implica o asemenea decizie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO