Bănci și Asigurări

Euro ramane sub maximul anului

04.10.2004, 00:00 18



Cursul leu/euro s-a aflat pe un trend usor ascendent in saptamana 27 septembrie-1 octombrie, castigand 35 de unitati, in timp ce cursul leu/dolar a coborat destul de abrupt, cu 366 de unitati.



BNR a calculat vineri un curs de 41.156 de lei pentru un euro, respectiv 33.157 de lei pentru un dolar american.



Leul si-a pastrat o apreciere nominala in raport cu euro de 0,23% fata de cursul de la inceputul acestui an, pentru ca raportat la dolar sa consemneze o depreciere de 1,8 puncte procentuale.



Cursul leu/euro se apropie din nou de maximul anului atins pe 6 ianuarie - 41.438 de lei/euro, dupa care a inregistrat mai multe coborasuri, pana la cotatii de 39.700 de lei/euro, urmate de reveniri.



Intrarile de valuta continua sa sustina tendinta de apreciere a leului, analistii anticipand ca anul acesta nici macar sporirea sezoniera a cererii de valuta nu va fi resimtita la nivelul cursului.



In penultima saptamana a lunii septembrie, piata valutara interbancara a inregistrat din nou un excedent insemnat, de peste 23 milioane de euro, dupa ce saptamana anterioara se incheiase cu un deficit de 8 milioane de euro intre cerere si oferta.



Acesta apare insa nesemnificativ avand in vedere ca in saptamana din urma excedentul se ridicase la peste 64 milioane de euro.



Bancile au cumparat de la clienti in medie aproape 100 milioane de euro pe zi in saptamana 20-24 septembrie, fata de numai 81 milioane de euro la nivelul lunii august.



In aceste conditii, numai achizitiile de valuta ale bancii centrale reusesc sa mai ajusteze cotatiile.



BNR nu vede insa motive pentru a nu pastra nivelul de apreciere reala a leului la peste 4% fata de cosul valutar implicit euro/dolar, chiar daca aceasta inseamna iesirea din intervalul de 2-4% indicat drept ghid pentru piata la inceputul anului.



Pe pietele internationale, euro a incheiat saptamana trecuta in usoara scadere, la 1,2416 $.



La Bucuresti, pe piata monetara interbancara, dobanzile au fost relativ stabile in saptamana 27 septembrie-1 octombrie, mentinandu-se in jurul a 17,4% pe an la depozitele atrase de banci pe o zi, respectiv 18,6% la depozitele plasate cu aceeasi scadenta. Pentru scadenta la o luna, dobanzile s-au situat la 17,25%/18,75%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO