Bănci și Asigurări

Euro revine sub pragul de 3,54 lei

03.08.2006, 19:15 18

Euro a coborat ieri pana la nivelurile inregistrate la jumatatea lui iunie, intrand sub pragul de 3,54 lei pentru un euro.
BNR a calculat un curs de 3.5413 lei/euro, in scadere cu 0,67 bani fata de cotatia din ziua precedenta. Primele tranzactii ale zilei de ieri au fost realizate la cotatii de 3,5470 - 3,5520 lei/euro, urmand apoi oscilatii de mica amplitudine. In final, cererea mare de lei a avut castig de cauza, astfel ca euro era cotat, la inchiderea sedintei, la 3,5360 - 3,5410 lei, in scadere cu 0,7 bani fata de ziua precedenta.
Moneda americana a fost cotata in crestere pe pietele internationale in raport cu euro, la 1,279 unitati, ceea ce a determinat o depreciere mai accentuata in fata leului, de 1,9 bani, cursul calculat de BNR ajungand la 2.7661 unitati.
Fata de cotatiile din urma cu o luna, leul inregistreaza o apreciere de 1% in raport cu dolarul, respectiv de 0,7% in raport cu euro.
Tendinta de apreciere are sanse sa continue in perioada urmatoare, in conditiile cresterii intrarilor de valuta de la romanii care se intorc din strainatate, dar si in masura in care bancile vor continua sa resimta lipsa lichiditatilor in lei, mai ales daca BNR va hotari sa majoreze pentru a doua oara nivelul rezervelor minime obligatorii in moneda nationala.
In conditiile cresterii volumelor de tranzactionare, sumele vandute la casele de schimb ajung sa aiba o pondere mai mica si ca urmare influenta asupra cursului sa fie mai mica decat in anii trecuti. In schimb, a crescut ponderea pe piata a tranzactiilor ordonate de investitori straini, ale caror decizii sunt influentate in buna masura de miscarile de dobanzi la euro si dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO