Bănci și Asigurări

Euro sau lei? Care a fost cea mai bună monedă pentru creditele pentru casă în ultimul an

Euro sau lei? Care a fost cea mai bună monedă pentru creditele pentru casă în ultimul an

Autor: Ciprian Botea

05.01.2013, 16:03 1815

Aprecierea euro în faţa leului şi dobânzile generoase plătite de bănci pentru a atrage resurse în valută au adus un câştig de peste 6% celor care au decis să-şi păstreze anul trecut economiile în moneda europeană. O dobândă de aproape 6% pe an au încasat şi cei care au preferat depozitele în lei.

În ceea ce priveşte moneda de credit, euro s-a dovedit în continuare o alegere mai bună datorită dobânzilor semnificativ mai mici. Deprecierea leului în faţa monedei europene în vară a majorat ratele celor cu credite în valută, dar acestea au rămas în continuare mai mici comparativ cu rata la un împrumut în lei cu o valoare similară.

De exemplu, dacă la începutul anului un client cu un credit ipotecar de 55.000 de euro pe 30 de ani care plăteşte o rată lunară de 300 de euro scotea din buzunar 1.272 de lei în vară echivalentul în lei al ratei a urcat la un maxim de 1.395 de lei. Spre comparaţie, un credit în lei cu o valoare similară are o rată de 1.800 de lei (circa 400 de euro).

Mai mult, în ultimele luni dobânzile la lei pe piaţa interbancară au început să urce, ceea ce a majorat inclusiv ratele la creditele în lei. Dacă în primăvară dobânzile pe piaţa interbancară se situau între 4 şi 5% pe an, în lunile de toamnă au urcat la peste 6% pe an.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO