Bănci și Asigurări

Euro scade usor fara ajutorul BNR

01.06.2004, 00:00 10

Banca Nationala a calculat ieri un curs de 40.796 de lei pentru un euro, cu 10 unitati mai putin decat la cotatia de vineri.
Dolarul american a fost evaluat de banca centrala la 33.391 de lei. Fata de cotatia de vineri, moneda americana s-a apreciat cu 92 de unitati. Aprecierea dolarului la Bucuresti a fost sustinuta de evolutia inregistrata pe pietele internationale, unde cursul a scazut usor de la 1,2215 dolari/euro la 1,22 dolari/euro.
Disputele din interiorul OPEC privind oportunitatea cresterii productiei si teama de noi atacuri teroriste mentin pretul petrolului ridicat si impiedica revigorarea dolarului. Analistii considera ca, pe termen scurt, cursul va creste cel mai probabil pana la 1,24 dolari/euro, in timp ce o depreciere a euro sub 1,2180 dolari este greu de intrevazut.
Piata valutara interbancara de la Bucuresti s-a deschis ieri in cotatii de 40.780/40.810 lei/euro. In asteptarea unei noi interventii a BNR, cotatiile au crescut incet pana la un maxim de 40.805/40.835 de lei/euro. "Piata valutara a fost extrem de linistita ieri. Cotatiile au crescut greoi, pe parcursul mai multor ore, iar cand a devenit evident ca BNR nu va interveni jucatorii au inceput sa vanda", a comentat un dealer. Astfel, spre sfarsitul sedintei de tranzactionare, cotatiile au coborat pana la 40.735/40.765, nivel la care piata s-a si inchis. Volumele tranzactionate pe piata nu au depasit media ultimelor zile. Astfel, cumpararile bancilor de la clienti (mai ales prin intermediul caselor de schimb) au fost substantiale, situatie specifica inceputului de saptamana. "Pe piata se manifesta in continuare un excedent de valuta. Pricipalele surse ale acestor intrari substantiale de valuta sunt, cel mai probabil, sumele trimise de muncitorii romani care lucreaza in strainatate si investitiile straine, piata romaneasca devenind, odata cu scaderea sensibila a riscurilor, una atractiva. Daca BNR nu ar atrage acest surplus de valuta de pe piata, am vedea, probabil, un curs de 40.000 de lei/euro", a apreciat un alt dealer.
La randul sau, piata monetara a inregistrat ieri o evolutie calma. Dobanzile platite de banci la depozitele atrase pe o zi au crescut usor pana la un nivel mediu de 20,50% pe an, in timp ce dobanzile percepute la aceste depozite au oscilat in jurul valorii de 21,50% pe an. Banca Nationala nu a intervenit nici ieri pe piata monetara pentru atragerea excedentului de lichiditate.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO