Bănci și Asigurări

Euro se apropie de 3,7 lei

08.11.2005, 18:57 14

Leul a pierdut teren masiv in fata euro si a dolarului la inceput de saptamana, dupa ce pe piata valutara cumparatorii au continuat sa posteze ordine substantiale.

Banca Nationala a calculat un curs de 3,6901 lei pentru un euro, cu 0,0238 unitati mai mult decat vinerea trecuta. Acesta este cel mai ridicat nivel atins de euro de la inceputul lui februarie. Numai in ultima luna euro a castigat aproape 4% in fata leului.

Dolarul a castigat ieri 0,0514 unitati, pana la 3,1211 lei, dupa ce a marcat aprecieri semnificative si pe pietele internationale.

Pe piata valutara euro a depasit ieri pragul de 3,7 lei, dupa care cotatiile au coborat usor spre sfarsitul sedintei de tranzactionare. Piata s-a inchis in cotatii de 3,6880/3,930 lei pentru un euro, iar dealerii spun ca este improbabil ca leul sa marcheze intariri semnificative zilele urmatoare.

"Piata a ramas la un nivel ridicat si probabil ca euro se va mentine aici si zilele urmatoare. Pe de alta parte, este greu de crezut intr-o apreciere agresiva a euro peste nivelul de 3,7 lei. Volumele tranzactionate ieri au fost substantiale", a comentat un dealer.

Piata a inregistrat vineri un deficit de 14 milioane de euro, dupa ce vanzarile de valuta catre clienti au urcat pana la 209 milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a fost de 154 de milioane de euro, sub media ultimelor sedinte.

Euro a castigat teren si pe piata la termen de la Sibiu, unde a fost cotat la 3,685 lei pentru sfarsitul anului. Contractele cu scadenta in martie 2006 au fost tranzactionate in cotatii de 3,68 lei pentru un euro, in conditiile in care operatorii nu cred in mentinerea tendintei de depreciere a monedei locale.

Pe pietele internationale dolarul s-a intarit pana la 1,1810 dolari/ euro, continuand miscarea inceputa la sfarsitul saptamanii trecute, cand Banca Centrala a Statelor Unite a majorat dobanda de interventie pana la 4% pe an, iar Banca Centrala Europeana a decis mentinerea dobanzii la euro la 2% pe an.

BNR nu a intervenit nici ieri pe piata monetara pentru atragerea excesului de lei, astfel ca dobanzile la depozitele pe o zi se mentin la 0,5% - 1,5% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO