Bănci și Asigurări

Euro se intoarce la 3,6 lei

17.07.2006, 18:53 9

Leul contabilizeaza o pierdere de peste doua puncte procentuale in raport cu euro in ultima luna, interval in care cursul a stationat timp de trei zile deasupra pragului de 3,6 lei pentru un euro si unde a revenit vineri pe piata interbancara.
Dupa cinci sedinte consecutive de crestere, euro a atins un nivel maxim de 3,6150 lei/euro. Tendinta de crestere era deja vizibila, in conditiile in care sedinta de tranzactionare de joi se inchisese cu cotatii de 3,5850/3,5900 lei pentru un euro, iar la deschiderea de vineri a avut loc la niveluri de 3,5890/3,5940 lei pentru un euro.
Practic, cursul a revenit la nivelul din 6 iulie, BNR calculand o cotatie de 3,5947 lei pentru un euro, in urcare cu 0,6 bani fata de ziua precedenta. Leul a resimtit din nou presiunea ordinelor de cumparare de valuta, in contextul unui nou val de retragere a capitalurilor straine din regiune, care au afectat din nou forintul si zlotul. In ciuda puseelor de depreciere, moneda nationala pastreaza un stoc de apreciere de 2,2% in raport cu euro fata de nivelul inregistrat la inceputul anului. Totusi, fata de iulie 2005 leul este mai slab cu 0,7%, insa comparatiile sunt relative in conditiile fluctuatiilor frecvente, cu suisuri compensate imediat de coborasuri.
In acelasi timp, piata monetara a continuat vineri sa consemneze scaderi ale dobanzilor pe fondul lichiditatii foarte mari, ratele la depozitele overnight coborand din nou pana la minime absolute de 0-1,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO