Bănci și Asigurări

Euro se intoarce sub pragul de 3,7 lei

Euro se intoarce sub pragul de 3,7 lei
07.03.2008, 17:30 8

Euro a coborat ieri sub pragul de 3,7 lei, dupa patru zile in care se mentinuse deasupra acestui nivel, pe fondul unei reveniri a investitorilor straini pe pietele emergente din regiune.
BNR a calculat un curs de 3,6983 lei pentru un euro, cu 2,41 bani sub nivelul precedent. Dolarul a pierdut 3,68 bani, pana la 2,4132 lei, dupa ce a coborat la un nou minim istoric in fata euro pe pietele internationale.
Piata valutara locala s-a deschis sub nivelul inchiderii din ziua precedenta, iar euro a coborat in primele ore de tranzactionare pana la un minim de 3,6740 lei. Leul s-a intarit in paralele cu monedele de pe pietele vecine, beneficiind astfel de o imbunatatire a sentimentului regional. In a doua parte a zilei piata s-a echilibrat, iar euro a recuperat o parte din terenul pierdut.
"Piata a ramas calma. Spre sfarsitul zilei euro a inceput sa urce, investitorii straini reactionand la publicarea unor vesti nefavorabile din economia americana", a comentat un dealer. La inchiderea pietei de la Bucuresti, euro era cotat la 3,6950/3,7 lei.
In urma cu o saptamana cursul facea un salt puternic, euro urcand de la niveluri de 3,67 lei peste pragul de 3,7 lei, pe fondul revenirii aversiunii fata de expunerile considerate riscante. La inceputul acestei saptamani euro a atins din nou maxime de 3,78 lei, insa de la acest nivel a inceput sa coboare, aparent fara ca BNR sa fi intervenit pe piata.
La jumatatea saptamanii leul a primit suport si din publicarea datelor privind cresterea economiei in 2007, care la un nivel de 6% a fost peste asteptarile pietei. BNR a intervenit ieri pe piata monetara, atragand depozite in valoare de 3,81 mld. lei, de la noua banci participante, la o dobanda de 9% pe an. Banca centrala a organizat astfel din nou operatiuni neprogramate, pentru a nu permite acumularea pe piata a unui exces de lei, care sa puna presiune pe dobanzi. Depozitele au scandenta luni, pe 10 martie. Tot luni ajung la scadenta si depozitele atrase la inceputul acestei saptamani, in valoare de 622 de milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO