Bănci și Asigurări

Euro testeaza din nou nivelul de 4,3 lei

Euro testeaza din nou nivelul de 4,3 lei
19.01.2009, 18:04 15

Euro a revenit ieri pe crestere la cursul oficial, dupa ce pe piata interbancara a trecut din nou de nivelul de 4,3 lei.

BNR a calculat un curs de 4,2917 lei pentru un euro, cu 2,62 bani peste nivelul precedent. Euro revine astfel foarte aproape de maximul istoric atins la cursul oficial saptamana trecuta, de 4,2985 lei. Dolarul a castigat de asemenea teren, urcand la cursul oficial la 3,2336 lei, cu 1,97 bani peste nivelul anterior.
Pe piata interbancara euro era tranzactionat ieri-dimineata in apropierea nivelului de 4,26 lei, sub inchiderea de vinerea trecuta. Pe parcursul zilei cotatiile au urcat insa treptat, in conditiile in care si celelalte monede de pe pietele emergente din regiune au fost sub presiune.
"Am vazut din nou interese de vanzare la nivelul de 4,3 lei, care ar putea sa reprezinte o interventie discreta a BNR. Daca piata locala ar fi corelata cu cele din regiune, euro ar trebui sa fie la cel putin 4,35 lei", comenteaza un dealer.
Saptamana trecuta au aparut speculatii privind posibile interventii indirecte ale BNR pe piata valutara, dupa ce au aparut vanzari puternice de valuta la niveluri de curs de peste 4,3 lei pentru un euro. Ieri dupa-amiaza euro se tranzactiona la 4,2970 lei, dupa ce in cursul zilei urcase usor deasupra pragului de 4,3 lei. In Polonia euro a urcat ieri la 4,34 zloti, in timp ce pe piata de la Budapesta cotatiile au urcat la 284 de forinti pentru un euro.
Pe piata monetara interbancara dobanzile pentru plasamentele pe termen foarte scurt au coborat in apropierea nivelului de 10% pe an, in conditiile in care dobanda-cheie a BNR este setata la 10,25% pe an. Banca centrala nu a organizat ieri operatiuni prin care sa influenteze nivelul lichiditatilor de pe piata.
La sfarsitul acestei saptamani se incheie actuala perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii, iar excesul de lichiditati arata ca dealerii s-au grabit sa isi indeplineasca cerintele de rezerva. Pe de alta parte, saptamana urmatoare companiile trebuie sa faca plati importante catre buget, astfel ca va aparea din nou presiune pe lichiditati.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO