Bănci și Asigurări

Euro urca la 3,74 lei, sustinut de cererea bancilor locale

02.04.2008, 17:11 14

Cotatiile au continuat sa urce pe piata de la Bucuresti, pentru a treia zi consecutiv, euro atingand ieri un maxim de 3,7340 lei.
Dealerii spun ca s-a simtit o cerere mai mare de euro din partea bancilor locale, care a trebuit sa-si majoreze provizioanele constituite pentru creditele in valuta potrivit reglementarilor BNR care au intrat in vigoare de saptamana trecuta.
BNR a decis in februarie sa majoreze cu doua-trei puncte procentuale cotele de constituire a provizioanelor pe care bancile trebuie sa le constituie pentru creditele in valuta, iar masura a intrat in vigoare de la sfarsitul saptamanii trecute.
"Bancile locale au plasat ordine de cumparare de valuta, iar asta a impiedicat scaderea cotatiilor, desi au existat interese de vanzare de euro importante", a comentat un dealer.
Piata valutara de la Bucuresti s-a deschis ieri in cotatii de 3,73 lei pentru un euro, la nivelul inchiderii de luni seara. In prima parte a zilei euro a urcat pana la un maxim de 3,7430 lei, pe fondul cumpararirilor importante de valuta. De la acest nivel au aparut insa interese importante de vanzare de euro, inclusiv din partea jucatorilor straini. Astfel, euro a coborat la 3,7310/3,7340 lei, nivel la care piata s-a stabilizat.
Dealerii considera ca aprecierea euro se va opri la aceste niveluri, in conditiile in care si cererea din partea bancilor locale ar trebui sa se epuizeze. Incepand de la jumatatea lunii martie euro a oscilat la Bucuresti intr-o banda relativ ingusta, intre 3,71 si 3,74 lei, pe fondul unui apetit redus pentru tranzactionare din partea jucatorilor.
BNR a calculat ieri un curs de 3,7322 lei pentru un euro, cu 0,46 bani peste nivelul din ziua precedenta. Aceasta a fost a cincea zi consecutiva de crestere a cursului oficial. Dolarul a castigat in schimb 2,63 bani, urcand la 2,3826 lei. Evolutia a fost determinata de intarirea dolarului pe pietele internationale in fata euro, dupa ce UBS si Deutche Bank, doua dintre bancile importante din zona euro, au anuntat pierderi importante si respectiv reduceri ale activelor sub influenta turbulentelor de pe piata financiara americana.
BNR a intervenit ieri din nou pe piata monetara, atragand un depozit pe o saptamana in valoare de 1,28 mld. lei de la cinci banci, la o dobanda de 9,5% pe an. Luni, BNR a atras depozite pe doua saptamani in valoare de 900 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO