Bănci și Asigurări

Euro urca la 4,25 lei, Citi il vede la 4,18 lei. Cum comentati?

Euro urca la 4,25 lei, Citi il vede la 4,18 lei
10.09.2009, 16:02 14

Leul a continuat ieri sa se deprecieze in raport cu euro,cotatiile instalandu-se pe parcursul zilei deasupra pragului de4,25 lei/euro, insa analistii bancii americane Citi considera caperspectivele de apreciere moderata a monedei nationale se mentinin perioada ramasa pana la sfarsitul anului.

BNR a calculat un curs de referinta de 4,2495 lei/euro, inurcare cu 0,32 bani fata de ziua precedenta. La Banca CentralaEuropeana, care culege datele mai tarziu decat BNR, cursul a saritpana la 4,2559 lei pentru un euro.

Pe piata valutara interbancara cotatiile se situau dupa amiazala 4,2504/4,2594 lei/euro. La casele de schimb valutar alebancilor, pretul de vanzare a unui euro a urcat la 4,28 - 4,31 lei.Deprecierea leului a avut loc in conditiile in care BNR a scos depe piata monetara 1,71 mld. lei printr-o operatiune reverse repo (aabsorbit lichiditati cedand titluri de stat), dupa ce luniinjectase 8,38 mld. lei. Cu toate acestea, analistii Citi seasteapta la un curs in jurul a 4,22 lei/euro in trimestrul III,respectiv in jurul a 4,18 lei/euro spre sfarsitul anului.

"Principalii factori de risc care ameninta aceasta prognoza suntriscurile semnificative de neimplementare a programului economicconvenit cu FMI si UE, precum si posibilitatea cresterii'zgomotului' politic in apropierea alegerilor prezidentiale dinnoiembrie."

Ei afirma ca in pofida ajustarii impresionante a deficituluiextern si a pachetului financiar consistent de la FMI si UE, leulpare sa fi ramas in urma celorlalte monede din regiune in raport cueuro, iar aceasta este cu atat mai greu de explicat avand in vedereca in Romania diferentialul de dobanda intre leu si euro este maimare decat in alte tari comparabile, afirma analistii banciiamericane Citi.

Explicatia Citi? "Subtirimea pietei bursiere si cea a pieteiobligatiunilor sunt factorii-cheie in spatele performanteidezamagitoare a leului pentru ca impiedica Romania sa profite derevenirea interesului investitorilor asa cum fac tarilevecine."

In acelasi timp, prognozeaza o scadere mult mai rapida adobanzii-cheie a BNR fata de media asteptarilor pietei, indicand orata de 7,25% pe an la sfarsitul anului fata de 8,5% in prezent.Conditia de baza ar fi sa nu apara intre timp presiunisemnificative de depreciere a leului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO