Bănci și Asigurări

Euro urcă spre 4,55 lei vineri dimineaţă, după ce s-a apreciat accentuat în a doua parte a zilei de joi

Euro urcă spre 4,55 lei vineri dimineaţă, după ce s-a...

Autor: Monica Juganaru

07.06.2013, 10:48 1723

La deschidere, euro a fost cotat în jurul nivelului de 4,52 lei/euro, după ce joi seară, în afară orelor de tranzacţionare ale şedinţei locale, cursul a atins un maxim de 4,5475 lei/euro.

În prima oră de tranzacţionare, cotaţiile au urcat treptat spre 4,54 lei/euro, iar dealerii spun că volumele tranzacţionate sunt sub cele de joi dimineaţă, însă peste media şedinţelor precedente.

Leul s-a depreciat accentuat în a doua parte a sesiunii locale de joi, într-o piaţă cu lichiditate în creştere, principalii cumpărători de euro fiind jucătorii străini, care au ieşit de pe pieţele emergente, potrivit dealerilor.

Dealerii spun că banca centrală şi-a făcut simţită prezenţa în şedinţa de joi, prin vânzări indirecte de valută, înainte de publicarea cursului de referinţă şi atunci când rata de schimb a depăşit 4,49 lei/euro.

Unii dealeri cred că leul ar putea oscila variaţii reduse până în a doua parte a zilei, când sunt aşteptate date legate de piaţa forţei de muncă din SUA care, ar putea să ofere posibilitatea unei reveniri uşoare.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat joi un curs de referinţă de 4,4763 lei/euro, un nou maxim începând cu 19 decembrie. Rata de schimb este cu 4,72 bani peste cea de miercuri, de 4,4291 lei/euro.

În raport cu dolarul american, cursul de referinţă a urcat la 3,4113 lei/dolar, cel mai înalt nivel începând din 4 aprilie.

În acelaşi timp, cursul de referinţă pentru francul elveţian a crescut la 3,6241 lei/franc, atingând maximul începând cu 8 aprilie.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile practicate vineri de băncile comerciale pentru plasamentele pe termen de o zi au urcat la 3,75 - 4%, de la 3,35 - 3,85% pe an joi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO