Bănci și Asigurări

Evaluare finala pentru bancile care vor vinde eurobonduri de 500 mil. euro

21.11.2007, 14:34 18

Guvernul ar putea discuta saptamana viitoare proiectul de hotarare pentru mandatarea bancilor internationale care se vor ocupa de emisiunea de euroobligatiuni romanesti in valoare de cel putin 500 mil. euro, spune Stefan Nanu, directorul general al Directiei de Trezorerie din Ministerul Economiei si Finantelor.
Eurobondurile ar urma sa fie lansate pe piata la inceputul anului viitor, avand scadenta la zece ani si destinatia de a constitui un fond tampon pentru eventuale nevoi crescute de lichiditati la buget pe fondul majorarii pensiilor.
Zilele acestea urmeaza sa facem selectia finala si sa i-o prezentam ministrului. Sper ca saptamana viitoare sa pu?tem trimite hotararea pe masa Guvernului", a declarat Stefan Nanu pentru ZF.
Pe asa-numita lista scurta pentru alegerea lead-managerilor au ramas nu mai putin de 11 banci dintr-un total de 27 care au trimis in octombrie oferte de intermediere a tranzactiei.
Nanu spune ca toate cele 11 institutii financiare ramase in cursa si-au actualizat ofertele" pana pe 9 noiembrie, cand a expirat termenul pentru imbunatatirea conditiilor oferite Ministerului Finantelor.
Seful Trezoreriei admite ca deteriorarea perceptiei investitorilor privind riscul aferent expunerilor pe Romania si pe regiune a dus la cresterea spread-urilor dintre randamentele titlurilor romanesti aflate in circulatie pe pietele externe si randamentul de referinta al obligatiunilor germane.
"Perspectiva negativa de rating anuntata de agentia Standard&Poor's nu a afectat suplimentar spread-urile pentru ca piata cunostea deja situatia indicatorilor macroeconomici si evolutia acestora era luata in calcul", spune Nanu.
In urma discutiilor cu reprezentantii celor 11 banci dintre care vor fi alesi lead-managerii, el afirma ca "in niciun caz nu a fost afectata cererea pentru titlurile romanesti", insa este posibil ca pretul cerut de investitori sa fie mai mare.
Probabil vom lansa emisiunea la inceputul anului viitor, asa ca pana atunci se mai pot intampla multe care sa influenteze pretul la care ne vom imprumuta."
Ministerul Finantelor a intocmit lista scurta de 11 banci atat pe baza celor mai avantajoase oferte din punctul de vedere al costurilor aferente unei emisiuni de euroobligatiuni, considerate primordiale", cat si luand in calcul "factori calitativi".
"Unul dintre cei mai importanti a fost activitatea institutiilor financiare ofertante atat pe piata primara si secundara interna a titlurilor de stat, cat si pe pietele internationale de capital in privinta tranzactionarii euroobligatiunilor suverane romanesti", a precizat institutia. Romania nu a mai emis euroobligatiuni de patru ani. Pentru tranzactiile de la inceputul anilor 2000, Ministerul Finantelor a lucrat fie cu doi, fie cu patru lead-manageri, JP Morgan si Deutsche Bank castigand de fiecare data cate un mandat.
La vremea respectiva, mari banci europene cu prezenta locala s-au declarat nemultumite de faptul ca Ministerul Finantelor nu acorda un punctaj mai mare ofertantilor cu filiale care se implicau in mod curent pe piata financiara autohtona.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO