Bănci și Asigurări

EximBank negociaza cu BEI o linie de credit de 10 mil. euro

EximBank negociaza cu BEI o linie de credit de 10 mil. euro

Ionut Costea, presedintele EximBank

09.09.2009, 15:48 30

EximBank, banca de stat specializata in acordarea de finantarisi garantii mai ales pentru IMM-uri, intentioneaza sa contractezeun imprumut de aproximativ 10 milioane de euro de la BancaEuropeana de Investitii (BEI) pentru finantarea proiectelor deinvestitii ale acestei categorii de companii, a declarat IonutCostea, presedintele bancii.

"Avantajul financiar rezultat din costurile reduse practicate deBEI pentru astfel de imprumuturi va putea fi transferat de catreEximBank principalilor beneficiari, IMM-urile, sub forma unordobanzi scazute, care sa le permita, chiar si in conditiileeconomice actuale nefavorabile, finalizarea sau initierea de noiproiecte de investitii si dezvoltare", spune Costea.

El a precizat ca banca nu s-a grabit cu negocierea acordului deimprumut cu BEI inainte de a strange suficiente proiecte eligibilepentru finantare, astfel incat banii sa nu stea nefolositi.

In prezent, EximBank acorda credite preponderent in lei, insadiferentialul de dobanda fata de euro ramane considerabil, desiCostea considera ca oferta medie a bancii se situeaza in partea dejos a pietei.

Luna trecuta, a lansat o oferta de finantare pentru platataxelor si impozitelor restante acumulate de companii care auprobleme cu lichiditatile in schimbul unor dobanzi cuprinse intre13% si 15% pe an, in functie de profilul de risc alsolicitantului.

De asemenea, companiile cu cifra de afaceri in scadere,acumulare de stocuri, probleme de cash-flow sau chiar pierderi careduc pana la situatii de insolventa cauzate de criza pot obtine dela Eximbank garantii care sa le permita sa contracteze credite noide la banci, acoperind pana la 90% din sumele imprumutate.

Costea, care conduce EximBank de sase luni, afirma ca banca aavut in mod traditional o abordare prudenta la aprobareafinantarilor, astfel incat volumul creditelor neperformante esteredus.

El nu intrevede riscuri semnificative din acest punct de vedere,chiar daca in ultimele luni banca a accelerat acordarea de creditesi garantii avand in vedere contextul dificil din economie. Bancase concentreaza in prezent pe scurtarea si eficientizareaproceselor de evaluare a clientilor, precum si pe crestereagradului de cunoastere a produselor sale in randul clientilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO