Bănci și Asigurări

Eximbank spune ca are produse dar firmele nu stiu de ele

Eximbank spune ca are produse dar firmele nu stiu de ele

Ionut Costea

08.10.2009, 23:10 27

Eximbank, banca de stat specializata in garantii si finantari inspecial pentru IMM-uri, a obtinut in primele opt luni un profitbrut de 130 mil. lei (30,8 mil. euro), de 1,4 ori mai mare decatcastigul realizat pe 2008, a declarat Ionut Costea, presedintelebancii.

Ca in cazul majoritatii bancilor, cea mai mare parte aprofitului a provenit din operatiuni de trezorerie, banca fiindunul dintre cei mai mari cumparatori de titluri de stat. Deasemenea, Costea spune ca a redus mult bugetul de cheltuieli, atatpentru investitii, cat si cheltuielile de personal si cu servicii.Activele bilantiere au urcat cu 38%, pana la 4 mld. lei (948 mil.euro), corespunzator unei cote de piata de 1,24%, fata de 0,94% indecembrie 2008.

Costea a spus ca expunerea totala a bancii sub forma definantari si garantii a ajuns la circa 1 mld. lei la sfarsitullunii august (237 mil. euro), in crestere cu 22%.

In luna iunie, Comisia Europeana a aprobat o schema de ajutor destat prin care Eximbank poate acorda anul acesta firmelor garantiide pana la 60 mil. euro in limita unui plafon de 90% din valoareaunui credit. Oficialii bancii au declarat ca pana acum nu auacordat nicio astfel de garantie, avand doar "una-doua solicitariin analiza". "Ma asteptam sa fie mai multe", a spus Costea. Eljustifica numarul redus al cererilor prin faptul ca Eximbank este oinstitutie de credit mica, reteaua teritoriala numarand doar nouasucursale si doua agentii, iar produsele in general nu sunt destulde bine cunoscute pe piata, banca facand eforturi in acestsens.

Nici pentru creditul pentru plata obligatiilor bugetare, lansatin septembrie, nu au fost primite prea multe solicitari. Inprezent, Eximbank discuta cu Ministerul Finantelor un produs decreditare pentru exportatorii care au de recuperat TVA. Costeasustine ca dobanzile practicate se situeaza la limita de jos apietei, cu o medie de 12% la lei in august.

Cu toate acestea, banca nu are un plan activ de extindere aretelei, investitiile in acest domeniu fiind suspendate. Pana lasfarsitul anului va mai fi deschisa o unitate la Iasi, decizieluata in timpul precedentei conduceri.

Eximbank isi face firma de asigurari

Pe de alta parte, Eximbank investeste intr-o firma de asiguraricu capital social de 29,2 mil. lei, la care va detine o cotamajoritara de 90,84% din actiuni: Compania de Asigurare ReasigurareExim (CARE). "Nu amanam acest proiect, deja facem angajari siprobabil va incepe sa functioneze in prima parte a anului viitor",a spus Costea.

Societatea a primit avizul de infiintare de la Comisia deSupraveghere a Asigurarilor. Astfel, Eximbank va respecta orecomandare a Comisiei Europene privind separarea activitatilor deasigurare pe care le are in prezent in obiectul de activitate.

In acelasi timp, Costea spune ca banca isi cauta un sediucentral nou, cel actual nefiind adecvat activitatii. "Ne-am uitatce spatii sunt pe piata, dar pana acum nu am gasit ceva care sa nise potriveasca. Ne-am inteles cu AVAS sa preia ei sediul actualcand gasim altul."

Actionarul majoritar al Eximbank este AVAS, cu 95,3% dinactiuni. Recent, seful institutiei, Mihai Ursache (PSD), a fostinlocuit cu Mircea Ioan Pavelescu, vicepresedinte al PD-L, in urmaruperii coalitiei guvernamentale.

Cat priveste majorarea capitalului social promisa de Guvern incade la inceputul anului ca masura anticriza, Costea spune ca inprezent se afla la Comisia Europeana notificarea privind includereain capital a unei parti din profitul pe 2008. Seful Eximbank, carea preluat functia in februarie cu sustinerea PSD, considera caefectele crizei politice se vor vedea si in dobanda la careFinantele vor emite obligatiuni si in apetitul investitorilorstraini de a mai face afaceri in Romania. "Sa speram ca va fi descurta durata si nu va afecta si sistemul bancar."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO