Bănci și Asigurări

Fara actionar strain puternic, ratingul BCR este inca supus constrangerilor

27.01.2005, 00:00 27



Calificativul de risc al BCR, cea mai mare banca romaneasca, a fost imbunatatit ieri cu o treapta de agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P), de la B+ la BB-. Perspectiva de rating este stabila.



BCR este astfel cotata cu o treapta sub calificativul de risc de tara al Romaniei acordat de S&P (BB+). BCR este singura de pe piata care primeste ratinguri de la S&P.



"Cresterea ratingului a fost hotarata ca urmare a imbunatatirilor in mediul de operare al bancii si reflecta diminuarea riscurilor inca peste medie care sunt prezente in econo-mia romaneasca", a afirmat Magar Kouyoumdjian, analist bancar la S&P.



El spune ca agentia a avut in vedere si asteptata ameliorare a reglementarii si supravegherii in sectorul bancar, inaintea aderarii la UE programate pentru 1 ianuarie 2007.



Dintre bancile care primesc ratinguri internationale, cele mai multe au apelat la serviciile agentiei Fitch. Aceasta a confirmat in decembrie 2004 ratingul "BB+" pentru BCR, dupa ce ratingul de tara al Romaniei urcase la "BBB-".



Din punctul de vedere al Fitch, cel mai bine sunt cotate BRD, UniCredit si Bancpost, toate trei evaluate cu calificativul "BBB-", datorita sprijinului de care se bucura din partea actio-narilor straini. Banca Tiriac este cotata cu ratingul "B+", imbunatatit cu o treapta in toamna trecuta. Ratingul international este foarte util in momentul in care o banca apeleaza la surse de finantare de pe piata externa.



Potrivit S&P, noul calificativ acordat BCR este si urmarea consolidarii structurii operationale si organizationale a bancii, in perspectiva privatizarii sale, reflectand totodata asteptarile pozitive in privinta profitabilitatii institutiei de credit.



Totusi, ratingurile BCR sunt constranse de nivelul considerat "ridicat" al creditelor neperformante, chiar daca - in anul 2003 - ponderea acestora a scazut la 11,7% din soldul brut, conform standardelor internationale de contabilitate.



Agentia de evaluare financiara apreciaza insa si faptul ca portofoliul de credite al BCR s-a diversificat in ultima perioada, proportia celor acordate institutiilor de stat fiind in scadere.



Alti factori restrictivi pentru evolutia calificativelor bancii sunt concurenta sporita din sectorul bancar, in special din partea institutiilor straine de credit, presiunile asupra marjelor de profit, precum si riscul informational.



In schimb, ratingurile sunt sustinute de pozitia de lider a bancii pe piata financiara locala si de capitalizarea si lichiditatile solide ale acesteia.



Potrivit Standard & Poor's, BCR este cea mai mare banca din Romania, detinand 31% din activele bancare totale, 29% din volumul creditelor acordate si 33% din cel al depozitelor.



"Perspectiva stabila a calificativului reflecta previziunile Standard & Poor's legate de mentinerea BCR in pozitia de lider, precum si pe cele legate de evolutia pozitiva a profitului si calitatii activelor bancii, pe fondul continuarii procesului de restructurare economica", a declarat Kouyoumdjian.



"Pe termen mediu, privatizarea BCR - in special dupa gasirea unui investitor strategic - va spori modernizarea si eficienta bancii, precum si competitivitatea sa. O eventuala noua amanare a procesului de privatizare ar putea avea efecte negative asupra evolutiei ratingului BCR", spune Standard & Poor's. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO