Bănci și Asigurări

Finalul de mandat la BNR cu dobanda de intervenitie de 18,75%?

28.09.2004, 00:00 17



Luna septembrie este aproape de sfarsit fara ca banca centrala sa mai fi operat vreo ajustare a dobanzii de interventie, dupa cele patru efectuate in perioada iunie-august. BNR are pe masa aceleasi elemente conflictuale: necesitatea reducerii dobanzii data de diferenta mare fata de inflatie si de perspectiva liberalizarii complete a contului de capital, aspectele prudentiale pe care le-ar ridica un puseu al creditarii provocat de scaderea dobanzilor si, nu in ultimul rand, riscurile de deteriorare suplimentara a deficitului de cont curent, dupa experienta din ultimul trimestru 2003.



Asa incat si opiniile pe piata sunt impartite. Lasa mostenire actualul Consiliu de Administratie o dobanda de interventie mai mica de 18,75%? Ramane de vazut.



"Ritmul de scadere devenise destul de accelerat in iulie-august asa incat era previzibila o franare pentru ca altminteri dobanzile ar fi ajuns prea jos pana la sfarsitul anului. Ma astept sa mai vedem reduceri ale dobanzii de interventie care sa cumuleze 1,5-2 puncte procentuale in lunile ramase din acest an", apreciaza Dorin Badea, chief dealer la Banc Post.



"Consider ca fundamentele economice impun inca o reducere a dobanzii de interventie. Ecartul este mult prea mare peste inflatie", spune Cristian Sporis, trezorierul Raiffeisen Bank.



"Cred ca ultima decizie de reducere a dobanzii a acoperit si luna



septembrie, iar pana la sfarsitul anului nu sunt de asteptat decat maximum



anca doua ajustari. Probabil ca BNR va avea o abordare chiar mai prudenta



an perioada urmatoare", comenteaza Radu Craciun, senior analist al ABN Amro Bank.



Dincolo de considerente prudentiale legate de confirmarea asteptarilor privind scaderea inflatiei, BNR poate profita de ragazul dat de procedurile de schimbare a Consiliului de Administratie, fara ca piata sa se gandeasca la o intrerupere a tendintei de reducere a dobanzii.



Pe de alta parte, analistii se asteapta la o inflatie relativ ridicata pe luna septembrie, apropiata de 1%, ceea ce ar justifica rarirea pasilor de scadere a dobanzii de interventie.



In luna august, BNR a facut doi pasi de reducere, ultimul putand fi considerat si in contul lunii septembrie. Era pentru prima data cand dobanda de interventie a BNR cobora doua trepte in decursul unei singure luni, in ciuda accidentului inregistrat de inflatia pe luna iulie - 1,3%. Pornind de la un nivel de 21,25% pe an inainte de prima scadere din iunie, dobanda a coborat cu doua puncte si jumatate in mai putin de trei luni, ajungand sub nivelul din august 2003 - 18,75%. Marja peste inflatie a ramas considerabila, chiar daca rata anuala a inflatiei a revenit la 12,4% la sfarsitul lui august. Inflatia pe primele opt luni ale anului a fost de 5,6%.



Cele patru ajustari deja operate au produs efecte limitate la nivelul dobanzilor de pe piata, unii jucatori preferand sa inceapa reasezarile cu dobanzile la depozitele in lei.



Pe de alta parte, Banca Nationala ia in calcul perspectiva unui deficit de cont curent care ar putea depasi 6% la sfarsitul anului. O sursa de presiune ar constitui-o inclusiv creditul de consum antrenat de noi reduceri ale dobanzilor la creditele in lei.



Analistii isi mentin estimarile potrivit carora dobanda de interventie a BNR ar putea scadea pana la 17,5-18% la sfarsitul anului, ceea ce ar insemna inca doi pasi de reducere cu amplitudini de 0,5-0,75 puncte. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO