Bănci și Asigurări

Finanţele au împrumutat de pe piaţă 60% din suma programată pe august

Autor: Razvan Voican

29.08.2011, 00:00 27

Ministerul Finanţelor a emis în august titluri de stat în valoare de circa 2,5 miliarde de lei, reprezentând 62% din suma anunţată prin programarea lunară a licitaţiilor. A fost cea mai mică sumă atrasă de la bănci într-o lună de la începutul acestui an în condiţiile în care au reapărut tensiuni legate de nivelul randamentelor.

În ultima săptămână, o licitaţie de titluri pe un an a eşuat, Finanţele respingând în bloc ofertele băncilor, în timp ce o alta de obligaţiuni de stat pe 10 ani a dus la atragerea a ceva mai mult de jumătate din suma planificată de 400 mil. lei. "Aceasta începe să ne reamintească de a doua jumătate din 2010, când Ministerul Finanţelor plafona constant randamentele acceptate sau vindea sub sumele anunţate, încruntându-se la ofertele prea scumpe ale investitorilor", scriu analiştii BCR într-un raport.

ING se aştepta chiar ca şi licitaţia de obligaţiuni pe 10 ani să fie ratată, remarcând diferenţa record dintre randamentul mediu şi cel maxim acceptat de Finanţe, ajunsă la 6 puncte de bază (0,06 puncte procentuale). "Luna august a fost slabă pentru administratorii datoriei publice, în pofida plăţii unor randamente mai ridicate", scriu analiştii ING Bank. Ministerul Finanţelor a profitat de rezervele de lichiditate pentru a tempera presiunile de creştere a randamentelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO