Bănci și Asigurări

Finanţele recurg din nou la împrumuturi de urgenţă de la bănci

Finanţele recurg din nou la împrumuturi de urgenţă de la bănci
13.07.2010, 23:42 25

Ministerul FinanŢelor a împrumutat ieri de la băncile comercialepuţin peste un miliard de lei (254 mil. euro) pentru 14 zile încadrul unei licitaţii extraordinare, pentru a-şi acoperi o sincopăde lichidităţi, în condiţiile în care nu a mai reuşit să vândătitluri de stat în volume semnificative în ultima lună.
În iulie, Trezoreria trebuie să răscumpere certificate şiobligaţiuni de stat în valoare de puţin peste trei miliarde de lei,la care se adaugă şi finanţarea deficitului bugetar, astfel că areo nevoie imensă de lichidităţi.
Pentru sumele împrumutate ieri sub formă de depozite la termenstatul plăteşte o dobândă medie de 4,62% pe an, uşor mai mică decâtdobânda la care băncile îşi împrumutau lei între ele pe osăptămână, de 5,11% pe an.
"Dacă nu au mai emis titluri pe piaţa primară, Finanţele încearcăsă rostogolească datoria prin împrumuturi pe termen foarte scurt.Probabil speră să înregistreze venituri foarte mari la buget pe 25iulie, când trebuie plătite taxele şi impozitele aferentetrimestrului doi. După 25 nu vor mai fi însă lichidităţi pe piaţăca să poată repeta mecanismul", a comentat un dealer.
Practic, Trezoreria le-a comunicat ieri dealerilor prin mail-ulsecurizat că doreşte să atragă depozite pe 14 zile, iar fiecarebancă interesată a depus oferte - câte trei tranşe, cu sume şidobânzile aferente. Anunţul iniţial nu a conţinut precizări privindsuma dorită sau dobânda maximă acceptată. Astfel, Trezoreria aselectat ofertele băncilor, în funcţie de dobânda cerută, până laatingerea sumelor dorite. Spre comparaţie, licitaţiile pentruvânzarea de titluri de stat sunt organizate la BNR, care acţioneazăca administrator al pieţei primare.
Pe piaţă circulă informaţii potrivit cărora Trezoreria ar fiîmprumutat şi luni lei de la bănci, tot pentru 14 zile, însă încadrul unor operaţiuni bilaterale, derulate cu câţivajucători.
În mod uzual, astfel de licitaţii ex-traordinare erau organizate înprimele luni ale anului, când încasările la buget sunt foarteslabe, având menirea să acopere goluri de lichidităţi pe termenfoarte scurt.
Finanţele nu au mai împrumutat însă sume importante prin vânzareade titluri de stat din iunie, în condiţiile în care au dorit sămenţină randamentele plătite pe palierul de 7% pe an, în timp cebăncile cereau niveluri mai mari, bazându-se pe surplusul mic defonduri acumulat în primăvară, când condiţiile de pe piaţă erau maibune. În iunie, statul a împrumutat puţin peste un miliard de lei,faţă de o valoare planificată de 4,6 miliarde de lei. Pentru iulieplanul de emisiuni de titluri de stat totalizează din nou 4,6miliarde de lei, însă după primele trei licitaţii a atras doaraproximativ 350 de milioane de lei.
"La un moment statul va fi nevoit probabil să plătească mai multpentru a putea să plaseze certificate de trezorerie (care auscadenţe de până la un an, n. red.). Prin vânzarea de obligaţiunicu maturităţi mai lungi nu vor reuşi să atragă sume importante,chiar dacă oferă randamente mai mari", apreciază dealerul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO