Bănci și Asigurări

Finantele se imprumuta mai putin in trimestrul trei

14.07.2005, 18:50 16

Ministerul Finantelor are in plan sa atraga 850 de milioane de lei noi (238 mil. euro) de pe piata interna pe parcursul trimestrului al treilea.

Spre deosebire de trimestrul anterior, Finantele nu vor mai oferi obligatiuni cu maturitati de doi, sapte, 12 si 15 ani, renuntand astfel sa mai construiasca curbe de randamente pentru aceste termene.

Fondurile atrase vor fi utilizate pentru finantarea si refinantarea datoriei publice in trimestrul III al acestui an. Valoarea este insa aproape de doua ori mai mica decat cea planificata pentru trimestrul al doilea, cand au fost planificate emisiuni in valoare totala de 1,4 miliarde de lei noi (aproape 390 de milioane de euro).

Marimea emisiunilor de titluri de stat este constransa insa de tinta redusa pentru deficitul bugetar, de 0,7% din PIB.

Potrivit proiectului, Finantele vor organiza o licitatie pentru vanzarea de certificate de trezorerie cu discont si sapte licitatii pentru plasarea de obligatiuni de stat cu dobanda.

Licitatia pentru vanzarea de certificate de trezorerie cu discont va fi organizata la sfarsitul lui septembrie, iar emisiunea va avea o valoare planificata de 50 de milioane de lei noi (13,9 milioane de euro).

Prin intermediul celor sapte licitatii pentru vanzarea de obligatiuni de stat cu dobanda statul va incerca sa atraga 800 de milioane de lei noi (224 de milioane de euro).

Totodata, semestrul acesta nu va vinde obligatiuni cu dobanda indexata in functie de nivelul inflatiei, cu maturitatea la cinci ani.

Ultima licitatie pentru vanzarea de astfel de titluri a fost organizata in februarie, cand marja platita de stat a fost stabilita la doua puncte procentuale peste nivelul anual al inflatiei.

Pentru acest trimestru Finantele au planificat cate doua emisiuni de titluri cu maturitatea de cinci si zece ani si trei emisiuni de obligatiuni pe trei ani. Dintre acestea, o emisiune de obligatiuni pe trei ani si una pe cinci ani vor avea valori de 150 de milioane de lei noi (42 de milioane de euro). Celelalte emisiuni au o valoare planuita de 100 de milioane de lei noi (28 de milioane de euro).

La ultimele licitatii dobanzile la care titlurile au fost adjudecate au marcat cresteri usoare, apropiindu-se de pragul de 8% pe an. Aceasta dupa ce in aprilie randamentele scazusera pana la minime de sub 7% pe an.

Analistii spun ca in conditiile in care dobanzile pe termen lung se stabilizeaza in jurul acestui nivel, am putea sa vedem si o ieftinire a dobanzilor la creditele in lei sub 10% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO