Bănci și Asigurări

Finantele se reorienteaza spre scadentele scurte

16.11.2008, 18:04 15

Ministerul Economiei si Finantelor a anulat emisiunea de obligatiuni pe trei ani care era programata pentru saptamana aceasta, anuntand in schimb ca va vinde certificate de trezorerie cu maturitatea de trei luni.

Miscarea vine in contextul in care statul a fost obligat in ultimele saptamani sa plateasca randamente ridicate, de peste 14% pe an, pentru a imprumuta lei de la bancile locale.
De altfel, ministrul Varujan Vosganian a aratat recent ca statul s-ar putea reorienta spre atragerea de fonduri pe termen scurt, pentru a nu crea perceptia mentinerii dobanzilor la niveluri ridicate pentru o perioada indelungata.
Trezoreria nu a mai vandut certificate cu maturitatea la trei luni in ultimii doi ani. Analistii se asteapta ca investitorii sa arate interes pentru aceste instrumente, dar chiar si in aceste conditii randamentul la care vor fi plasate ar putea sa urce peste nivelul ratei de dobanda la creditul lombard oferit de BNR, respectiv 14,25% pe an.
Luna aceasta statul a acceptat sa plateasca un randament de 14,25% pentru a imprumuta lei pe un an. Emisiunea de obligatiuni de stat pe cinci ani din noiembrie a fost plasata la un randament mediu de 12,65% pe an, in timp ce maximul acceptat a urcat la 13% pe an. 
Bancile au cerut randamente mai mari pentru a imprumuta lei Finantelor, in conditiile in care lichiditatea a coborat puternic pe piata monetara incepand din octombrie. La inceputul saptamanii trecute, BNR a organizat chiar o operatiune repo, prin care a injectat 500 de milioane de lei in piata, la o dobanda medie de 12% pe an.
Trezoreria a anuntat un plan de emisiuni de titluri in valoare de 7 miliarde de lei (1,9 miliarde de euro) pentru trimestrul al patrulea, peste nivelul mentionat in planificarea publicata la inceputul anului, pe fondul nevoii ridicate de lichiditati pentru sustinerea cheltuielilor bugetare ridicate. In primele noua luni statul a vandut titluri in valoare de 5,7 miliarde de lei (1,5 miliarde de euro). Ministrul Varujan Vosganian a afirmat recent ca Trezoreria ar putea chiar sa revina la vanzarea de titluri catre populatie, in cazul in care bancile vor continua sa ceara randamente in crestere.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO