Bănci și Asigurări

Finantele vor plati BNR comisioane de 10 mil. euro

15.02.2005, 00:00 17



Pentru toate operatiunile derulate prin contul curent general al Trezoreriei Statului, precum si prin conturile de valuta deschise la Banca Nationala, pe numele Ministerului Finantelor, Trezoreria va plati anul acesta comisioane estimate la 400 de miliarde de lei (circa 10 milioane de euro). Aceasta obligatie va fi stabilita prin hotarare a guvernului, conform statutului BNR adoptat anul trecut.



Plata comisioanelor se va efectua prin debitarea directa de catre Banca Nationala a contului curent general al Trezoreriei Statului.



In cazul emisiunilor de titluri de stat, BNR si MFP au convenit asupra unui comision de 0,03% asupra valorii adjudecate la licitatiile organizate de banca centrala ca agent al Finantelor. In cazul in care Trezoreria respinge toate ofertele depuse de bancile comerciale pentru achizitia de titluri, comisionul va fi de 10 mil. lei.



Guvernul urmeaza sa aprobe o rectificare a bugetului Trezoreriei, care vizeaza diminuarea dobanzilor aferente datoriei publice cu suma de 870 mld. lei, de la 3.843 mld. lei la 2.613 mld. lei (aproximativ 69 mil. euro), in special in urma suspendarii emisiunilor de titluri de stat pentru populatie.



De asemenea, rata dobanzii la vedere acordata pentru disponibilitatile aflate in conturi la Trezorerie va fi diminuata de la 5% pe an la 1,5% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO