Bănci și Asigurări

Firma de avocatură CMS a asistat Banca Naţională a Greciei cu privire la vânzarea unui portofoliu de credite corporative neperformante din România în valoare de 174 mil. euro către Bain Capital Credit

Firma de avocatură CMS a asistat Banca Naţională a...

Autor: Mircea Nica

23.12.2020, 16:53 183

Firma internaţională de avocatură CMS a asistat Banca Naţională a Greciei (NBG) cu privire la vânzarea unui portofoliu de credite corporative neperfomante şi sub-performante din România cu o valoare totală de circa 174 mil. euro către Bain Capital Credit, o companie globală de investiţii specializată în credite, potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii CMS.

Având în vedere că numeroase companii şi afaceri au fost supuse unei presiuni financiare semnificative din cauza pandemiei de coronavirus, aceasta ar putea marca reluarea tranzacţiilor cu credite neperformante în România, au mai transmis reprezentanţii CMS.

„Finalizarea acestei tranzacţii într-un moment dificil datorat crizei medicale indică faptul că vânzarea acestor portofolii rămâne unul dintre instrumentele cheie pentru bănci în vederea gestionării cât mai eficiente a acestor cazuri. Restructurarea şi reorganizarea activelor şi/sau companiilor aflate în dificultate va rămâne probabil principala scenă pentru achiziţii şi investiţii în perioada următoare, indiferent de zona din care provin investitorii”, a transmis Rodica Manea, Partner Corporate M&A în cadrul CMS România.

Această tranzacţie este una dintre cele mai mari vânzări recente de credite neperformante (NPL) corporative de pe piaţa românească şi se aliniază planului de acţiune al Comisiei Europene cu privire la NPLs, care este menit să prevină o acumulare viitoare de credite neperformante în Uniunea Europeană.

“Piaţa oferă oportunităţi de investiţii pentru cei care sunt dispuşi să îşi asume riscuri. Tranzacţiile cu active neperformante (aşa-zisele „distressed-driven M&A”), precum şi vânzările de active non-core ale companiilor mari vor fi generatoare importante ale activităţii de M&A”, a transmis Horea Popescu, managing partner al biroului CMS România şi coordonator al practicii corporate M&A în Europa Centrală şi de Est.

Horea Popescu a mai spus că sunt aşteptate ca tranzacţiile să continue în domeniile reziliente precum sectorul energetic, tehnologiei, media şi telecoms, servicii financiare, domeniul famaceutic, medical şi de biotehnologie.

Echipa de avocaţi a CMS a asistat NBG cu privire la toate aspectele juridice ale tranzacţiei, inclusiv cu privire la structurare, due diligence-ul aferent vânzării, data room, asistenţă complexă contractuală, de securizare, negociere, precum şi cu privire la perfectarea şi semnarea documentelor vânzării.

Finalizarea tranzacţiei este supusă aprobării unor condiţii precedente standard, inclusiv aprobarea de către autorităţile de reglementare din România şi acordul Fondului de Stabilitate Financiară al Greciei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO