Bănci și Asigurări

Firma de asigurari a EximBank asteapta afaceri de 3 mil. lei

25.10.2009, 23:10 62

Eximbank, banca de stat specializata in garantii si finantarimai ales pentru IMM, se asteapta ca societatea de asigurari pe careo va lansa pe piata in prima jumatate a lui 2010 sa inregistrezeafaceri de 3 milioane de lei in primul an de functionare.

Societatea va practica asigurari si reasigurari de creditecomerciale, segment pe care mai sunt prezente companii specializateca Euler Hermes - divizie a grupului german Allianz - siCoface.

"Compania de Asigurare Reasigurare Exim Romania (CARE) va oferiinstrumente care sa permita companiilor romanesti, in specialexportatorilor si intreprinderilor mici si mijlocii, o gestiuneeficienta a creditelor comerciale. Noua societate isi propune sacontribuie la dezvoltarea pietei prin exercitarea unei presiuniconcurentiale, benefica clientilor, si sa devina un jucatorsemnificativ in domeniu pe termen mediu", afirma Ionut Costea,presedintele Eximbank.

Asigurarile de credite comerciale sunt polite cumparate decompanii pentru a acoperi riscul de neplata din partea partenerilorde afaceri. In ultimul an cererea pentru astfel de produse acrescut foarte mult, avand in vedere ca multe companii auintarzieri de plati.

Asiguratorul infiintat de Eximbank isi va incepe activitatea inprima parte a anului viitor, avand un capital social de 29,2milioane de lei (circa 7 milioane de euro, la cursul actual).

"Compania a obtinut de la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor(CSA) avizarea prealabila in vederea inregistrarii ca asigurator laOficiul National al Registrului Comertului, a fost inmatriculata laONRC si se pregateste sa obtina autorizatia de functionare caasigurator", mai spune Costea.

"Infiintarea companiei de asigurari a fost determinata derecomandarile Comisiei Europene care interzic sustinerea de catrestat a asigurarii creditelor de export pe termen scurt contra'riscurilor de piata'. Totusi, Comisia Europeana considera cadetinerea unei entitati subsidiare cu capital 100% de stat nu estein conflict cu prevederile legislatiei (Comunicarii CE 97/C281/03). De altfel, in majoritatea statelor din zona central siest-europeana s-au constitui astfel de societati cu capital destat", explica presedintele Eximbank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO