Bănci și Asigurări

Firmele mici nu-si permit sa ia credite bancare

14.01.2005, 00:00 13



Microantreprinderile si firmele mici si mijlocii apeleaza intr-o proportie redusa, de aproximativ 60%, la finantari prin credite bancare, in special datorita costurilor ridicate si a dificultatilor intalnite, sustine Consiliul National al Intrerpinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).



"Firmele din Romania apeleaza la credite intr-o masura mult mai redusa, in comparatie cu cele din Uniunea Europeana, si se confrunta cu foarte mari dificultati, cu mult mai multe decat firmele din UE", a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR.



Potrivit unui studiu realizat de Consiliu, numai 60,1% dintre IMM-uri si microantreprinderi apeleaza la credite bancare. Finantarea prin leasing ese utilizata de 53,2% din aceste firme.



Cele mai importante obstacole la obtinerea creditelor au fost considerate garantiile excesive solicitate de banci, cu 50-80% mai mari decat in cazul Uniunii Europene, dobanzile si comisioanele ridicate, a mai spus Nicolescu. De altfel, bancile evita sa finanteze proiectele de afaceri, prin asanumitele credite de start-up, chiar si in cazul in care antreprenorii aduc garantii reale. Motivul invocat este riscul mare al acestor investitii, dar si dificultatea de a valorifica garantiile. Astfel, majoritatea bancilor prefera sa finanteze firmele care au o vechime de cel putin 6-9 luni. In acest context, cei mai multI intreprinzatori, in special in cazul microantreprinderilor, recurg la finantare proprie, care nu poate sustine insa o dezvoltare normala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO