Bănci și Asigurări

Fitch: BCR ar putea avea nevoie de majorarea capitalului

Fitch: BCR ar putea avea nevoie de majorarea capitalului

Solvabilitatea celei mai mari banci locale se apropie de pragul agreat de BNR si FMI de 10%

27.10.2009, 23:30 33

Agentia europeana de evaluare Fitch noteaza ca BCR, cea mai marebanca locala, ar putea avea nevoie de o majorare de capital inconditiile in care indicatorul de solvabilitate se apropie de 10%,pragul stabilit in cadrul intelegerii dintre BNR, FMI si bancile -mama ale primelor noua institutii de credit din Romania.

Solvabilitatea reflecta adecvarea fondurilor proprii ale banciiin functie de riscurile la care se expune prin crediteleacordate.

"BCR se va conforma intotdeauna cerintelor de capitalizare. Inprezent, reglementarile BNR prevad un nivel minim al solvabilitatiide 8%", spune Cornel Cojocaru, directorul de comunicare al BCR.

Fitch a mentinut ratingurile pentru datoriile pe termen scurt silung pentru cele mai mari doua banci locale BCR si BRD, dar sipentru grupul olandez ING a carui sucursala locala este un jucatorde top 10.

Ratingul individual al BCR a fost diminuat de la C/D la D, dincauza impactului cresterii provizioanelor asupra profitabilitatiioperationale si a capitalizarii bancii. "Ca si alti jucatori de pepiata romaneasca, BCR a fost afectata de impactul cresteriisemnificative a costurilor pentru acoperirea pierderilor dincredite asupra profitabilitatii si capitalizarii, aspect reflectatin ratingul individual", considera Fitch. Calificativul "BBB"acordat bancii pentru credite pe termen lung in moneda locala sistraina a fost confirmat. Totodata, ratingul BCR pentru imprumuturipe termen scurt in valuta a fost mentinut la "F3", iar cel desprijin la "2".

Fitch apreciaza ca ratingurile pentru credite pe termen scurt silung, respectiv cel de sustinere se bazeaza pe sprijinul potentialdin partea actionarului majoritar, grupul austriac Erste Bank,fiind insa limitate de ratingul Romaniei, aspect evidentiat si deperspectiva negativa a calificativelor. "Capitalizarea a fostintarita printr-un credit subordonat de la Erste Bank." Cu toateacestea, Fitch apreciaza ca nivelul capitalizarii este doar adecvatsi noi injectii de capital ar putea fi necesare pentru a mentinerata solvabilitatii peste 10% si ca sa ofere protectie fata depresiunile asupra profitabilitatii intr-un mediu operational carese deterioreaza.

Cojocaru nu a dorit sa ofere mai multe date privind creditulsubordonat, precizand ca acestea sunt informatii de uz intern.

Rata solvabilitatii, respectiv raportul dintre fonduri propriisi active ponderate in functie de riscuri, era de 10,38% lajumatatea acestui an conform normelor romanesti de contabilitate side 12,7% dupa standardele de contabilitate internationale.

Reteaua puternica a bancii, eficienta si lichiditatea"confortabila" sunt cateva dintre avantajele BCR amintite deagentia de rating.

Ratingurile BRD, confirmate

Fitch a confirmat calificativele acordate BRD-SocGen pentrucreditele pe termen scurt si lung, mentinand si ratingul desustinere, ceea ce reflecta probabilitatea ridicata de sprijinacordat bancii in caz de nevoie de catre actionarul majoritarSociete Generale. Agentia a mentionat ca nu a atribuit BRD unrating individual, deoarece nu a realizat o analiza completa abancii.

Ratingurile acordate BRD-GSG de catre agentia de evaluare sunt"BBB" cu perspectiva negativa pentru datoria pe termen lung, "F3"pentru datoria pe termen scurt si "2" pentru suportul acordat deactionarul majoritar. Grupul olandez ING a primit din partea Fitcho confirmare a ratingului datoriilor pe termen lung, insacalificativul ING Insurance a fost retrogradat cu o treapta, inurma acordului de separare a activitatii bancare de cea deasigurari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO