Bănci și Asigurări

Florian Libocor, economist-şef al BRD: Suntem într-o situaţie privilegiată, pe care multe ţări şi-ar dori-o, însă există multe vulnerabilităţi asupra economiei României

Florian Libocor, economist-şef al BRD: Suntem într-o...

Autor: Bianca Dorobanţu

18.10.2016, 13:06 817

Din punct de vedere economic, situaţia României este „privilegiată”, însă continuă să existe multe vulnerabilităţi asupra acesteia, consideră Florian Libocor, economist-şef al BRD în cadrul Conferinţei Risc de Ţară 2016. 

„A discuta despre risc înseamnă a discuta şi despre cauză, iar acest lucru înseamnă a discuta despre cine sau cum. Nu există niciun fel de efect fără cauză, dar oare acest cauze nu pot fi evitate?”

Astfel, România este într-o situaţie favorabilă, fiind o economie cu o perspectivă pozitivă, a mai spus el. 

„Din toate punctele de vedere stăm relativ bine, din punct de vedere al preţurilor stăm <<excesiv>> de bine, ar fi bine să ne revenim la forma de <<bine>>, nu excesiv de bine, să analizăm performanţa şi deflaţia în care suntem în acest moment”

De asemenea, economistul-şef al BRD atrage atenţia că nu este de dorit o situaţie „excepţională” a economiei, întrucât orice exces este dificil de corectat. 

„Legat de performanţa care se anunţă <<extraordinară>>, întrebarea este cât de mult poate dura o astfel de situaţie? Am mai avut astfel de salturi, am mai fost excepţionali, eu nu-mi doresc să fim aşa, ci să fim aşa cum trebuie.  Orice fel de exces, că este pozitiv sau negativ, se corectează şi intrararea în stare de exces nu este atât de dureroasă, pe cât corecţia ei”. 

"În ce priveşte dezechilibrele macroeconomice, România este într-o situaţie de <<invidiat>>, criterii la care multe din statele europene au probleme, noi stăm bine. Unul dintre ele este datoria publică, chiar dacă ritmul este de uşoara creştere", a mai spus Libocor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO