Bănci și Asigurări

FMI este îngrijorat de implicaţiile tensiunilor politice asupra economiei şi finanţării bugetului

FMI este îngrijorat de implicaţiile tensiunilor politice asupra economiei şi finanţării bugetului

Autor: Claudia Medrega

08.08.2012, 00:02 737

Şeful misiunii FMI, Erik de Vrijer (foto stânga), şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la impactul pe care situaţia politică actuală din România îl are asupra economiei, precum şi asupra costurilor de finanţare şi a recomandat Guvernului să se concentreze pe obiectivele macroeconomice şi să promoveze politica bugetară şi reformele. Misiunea FMI l-a vizitat ieri la

Cotroceni pe preşedintele interimar Crin Antonescu (foto dreapta), însă premierul nu s-a întâlnit până acum cu delegaţia. "Actualele turbulenţe îngreunează economia, fapt care se reflectă în încrederea investitorilor şi în cursul de schimb care s-a depreciat, dar şi în costurile de finanţare a economiei şi, eventual, şi a creşterii. Este foarte important ca guvernanţii să se concentreze pe obiectivele macroeconomice, să promoveze politica bugetară şi reformele care să determine o creştere economică mai rapidă", a declarat De Vrijer, citat de Mediafax.

El a avertizat că "este foarte important nu doar să vor­bim despre aceste mă­suri, dar să şi acţionăm". Şi BNR a atenţionat că poten­ţialele implicaţii adverse ale pre­lungirii tensiu­ni­lor politice interne, alături de in­cer­titu­dinile legate de zona euro, ar putea avea consecinţe şi asupra costurilor finan­ţării deficitului fiscal şi refinanţării dato­riei publice, care ar putea să determine riscuri la adresa ţintei de deficit fiscal, prin ma­jorarea cheltuielilor bu­getare spe­cifice.

Majoritatea analiştilor sunt sceptici că România va reuşi în acest an să atingă ţinta de deficit bugetar, setată la 2,2% din PIB, şi apreciază că este extrem de dificil de acceptat o majorare a ţintei din partea FMI şi UE. "După estimările mele, ţinta de deficit bugetar de 2,2% din PIB asu­ma­tă de Guvern este mult prea ambi­ţioa­să şi este dificil de atins, chiar şi pe seama reducerii drastice a cheltuielilor de ca­pital. Un prim motiv este faptul că exe­cuţia bugetară este bazată pe o creştere eco­nomică de 1,5% an/an, iar noi esti­măm că avansul PIB ar putea fi de 0,7% an/an în 2012 şi luăm în considerare o creş­tere eco­nomică de maximum 1% anul acesta, având în vedere încetinirea expor­turilor, ten­siu­nile politice interne şi vremea nefavo­rabilă agriculturii", a comentat Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank.

La rândul lui, Eugen Sinca, analist al BCR, consideră că atingerea ţintei de deficit bugetar din acest an este o misiune ambiţioasă, în condiţiile în care chel­tuielile suplimentare legate de majorarea salariilor din sectorul public şi de plata contribuţiilor de sănătate pentru anumite categorii de pensionari vor apăsa asupra cheltuielilor publice din a doua jumătate a anului. "Credem că este extrem de dificil de acceptat o majorare a deficitului bu­ge­tar din partea FMI şi UE, dar dacă acest lucru se va întâmpla, cheltuielile supli­mentare ar trebui îndreptate spre in­ves­tiţii în infrastructura rutieră şi în agricul­tură. Totodată, autorităţile ar trebui să intensifice lupta împotriva evaziunii fiscale şi să reducă cheltuielile publice ineficiente", spune Sinca. Cătă­lina Molnar, senior economist al RBS Bank, consideră că majorarea cu 8% a salariilor bugetarilor în absenţa unor reduceri de personal ar putea să ducă la presiuni suplimentare în zona cheltu­ielilor de personal în a doua parte a anului.

"Cu toate acestea, evoluţia foarte bună a veniturilor, precum şi vechile obi­ceiuri de a reduce cheltuielile de capital pentru a suplimenta cheltuielile curente (ce pot fi reinstituite oricând - nefiind însă o soluţie constructivă pe termen lung), ne pot oferi o probabilitate ridicată ca deficitul să se încadreze în ţinta finală. Cu toate că noi avem o estimare a deficitului de circa 2,5% din PIB (cash), superioară ţintei, important este că România se va încadra în plafonul maxim de 3% din PIB în termeni ESA95 astfel încât să se clădească premisele ieşirii din procedura de deficit excesiv", a explicat Molnar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO