Bănci și Asigurări

Hăncilă, Volksbank: Ţinta de deficit bugetar este mult prea ambiţioasă şi dificil de atins

Autor: Claudia Medrega

08.08.2012, 00:07 124

Ţinta de deficit bugetar de 2,2% din PIB asumată de guvern este mult prea ambiţioasă şi este dificil de atins, chiar şi pe seama reducerii drastice a cheltuielilor de capital, consideră Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank.

"Un prim motiv este faptul că execuţia bugetară este bazată pe o creştere economică de 1,5% an/an, iar noi estimăm că avansul PIB ar putea fi de 0,7 % an/an în 2012 şi luăm în considerare o creştere economică de maxim 1% anul acesta, având în vedere încetinirea exporturilor, tensiunile politice interne şi vremea nefavorabilă agriculturii".

Deficitul bugetar s-a situat la 1,1% din PIB în primul semestru al anului, datorită reducerii drastice a cheltuielilor de capital în iunie, dar şi pe fondul unei accelerări a creşterii economice în T2, când estimăm că PIB-ul a crescut cu aproximativ 1,7-1,9% an/an, ceea ce a condus la creşterea încasărilor bugetare, a explicat Hăncilă.

"Este de aşteptat ca economia să-şi încetinească ritmul de creştere şi să avanseze în medie cu 0,5% an/an în ultimele două trimestre ale anului, ceea ce va presupune şi diminuarea ritmului de creştere al încasărilor bugetare, devenind dificilă încadrarea într-un deficit de doar 1% din PIB în ultimul semestru al anului, mai ales că urmează şi alegerile parlamentare care ar putea stimula cheltuielile bugetare".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO