Bănci și Asigurări

Fonduri cu risc mediu la OTP si BT Aegon

23.08.2007, 17:44 31

OTP si BT Aegon, doi dintre administratorii autorizati recent pe piata pensiilor private obligatorii (pilonul II), au pregatit cate un fond de pensii cu risc mediu, conform prospectelor transmise ZF.
Produsele lor, numite Vital Fond de Pensii (pentru BT Aegon) si OTP Fond de Pensii (pentru OTP) sunt asemanatoare cu celelalte fonduri cu risc mediu, ale caror prospecte au fost deja autorizate de Comisia de Pensii Private (CSSPP).
Pana acum, din 18 companii interesate de aceasta piata, CSSPP a acordat 12 licente de administrator si a autorizat cele 12 prospecte de pensii obligatorii ale acestora. Dintre aceste 12 prospecte, 5 au fost deja autorizate ca fonduri. Pana acum, 9 prospecte apartin unor fonduri cu risc mediu (unde se incadreaza si OTP si BT Aegon), un singur prospect apartine unui fond cu risc ridicat (fondul Aripi, care va fi administrat de Generali), iar celelalte doua prospecte (ale BCR si BRD) nu au fost inca facute publice.
Fondul OTP va investi circa 25% din active in actiuni si obligatiuni listate si 66% din active in titluri de stat si obligatiuni private straine, conform portofoliului-tinta prevazut in prospect. Limita maxima de investitii pentru instrumentele cu risc scazut (titluri de stat si obligatiuni private straine) este de 90%. In acelasi timp, fondul BT Aegon va avea un portofoliu-tinta ce va investi 22,5% in actiuni listate si 70% in instrumente cu risc scazut. In cazul acestui fond, limita maxima de investitii in instrumente sigure este 85%.
Pe partea de comisioane de administrare si transfer, ambele fonduri au adoptat limitele maxime legale: 2,5% comision initial de administrare (dedus din contributiile virate), 0,05% pe luna comision permanent de administrare (dedus din activele fondului) si 5% din active, perceput doar daca participantul vrea sa se transfere la alt fond in mai putin de 5 ani de la aderarea la fond.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO