Bănci și Asigurări

Fortis si Millennium vin la Bucuresti

26.09.2006, 20:14 12

Grupul belgian Fortis si banca portugheza Millennium BCP, doi fosti competitori pentru BCR, se pregatesc sa intre pe piata locala, portughezii fiind deja avansati cu procedurile legale si cu constituirea echipei, in timp ce Fortis se afla in faza de recrutari, afirma surse bancare.
O varianta posibila ar fi ca Fortis sa opereze chiar prin intermediul subsidiarei pe care urmeaza sa o deschida portughezii, avand in vedere parteneriatul existent intre cele doua grupuri financiare. Fortis detine direct un pachet de 4,99% din actiunile Millennium. De asemenea, un exemplu al parteneriatului existent este joint-venture-ul format anul trecut pe piata asigurarilor din Portugalia, in care Fortis detine 51% si care a crescut rapid datorita folosirii capacitatii de distributie a celei mai mari banci portugheze. Mai mult, unul din argumentele avute in vedere de Fortis in momentul retragerii din cursa pentru BCR a fost tocmai perspectiva exploatarii parteneriatului cu Millennium in eventualitatea in care portughezii ar fi iesit castigatori.
Oricum, odata cu aderarea Romaniei la UE, Fortis nici nu va mai avea nevoie de licenta din partea BNR pentru a putea incepe operatiunile locale, situatia fiind valabila pentru orice banca din spatiul comunitar.
Belgienii au lansat o campanie de recrutare de personal in vederea infiintarii unei structuri locale, insa pana la concretizarea acesteia se arata deja interesati de proiectele de finantare de pe piata romaneasca, incercand sa concureze bancile cu prezenta locala. Fortis si-a manifestat intentia de a finanta extinderea Centralei Nucleare de la Cernavoda, dar si proiecte de infrastructura.
De la inceputul campaniei de recrutare, Fortis a primit mai multe CV-uri si ar putea ca pana la sfarsitul lunii octombrie sa faca alegerea pentru pozitia de varf. Intre timp, la aproape un an de la tentativa esuata de a prelua BCR, portughezii sunt pe punctul de a infiinta o structura de la zero, conform planului strategic de a exploata potentialul pietei.
Printre bancherii contactati de portughezi pentru formarea unei echipe solide se numara si Dan Sandu, care tocmai a parasit pozitia de vicepresedinte al Citibank Romania.
Dupa incheierea cursei pentru BCR, oficialii Millennium si-au exprimat de mai multe ori hotararea de a intra pe piata, initial tatonand varianta achizitionarii unor banci mici, iar apoi optand pentru o investitie de la zero. Ramane de vazut cum va putea fi aceasta dezvoltata, in conditiile concurentei din ce in ce mai puternice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO