Bănci și Asigurări

Fostul sef al CEC: Am actionat la dispozitia Finantelor

19.08.2004, 00:00 18



La cabinetul ministrului finantelor zac de mai bine de un an proiectele fostei conduceri a CEC privind infiintarea unei societati de valori mobiliare, a unei ssocietati de leasing, precum si cel legat de informatizarea retelei de sucursale si introducerea softurilor pentru carduri, sustine Constantin Teculescu, recent demis din functia de presedinte al Casei de Economii si Consemnatiuni.



"Ministrul finantelor nu a catadicsit sa raspunda la aceste propuneri, iar aprecierile sale privind o cadere a CEC ma surprind foarte mult. Nu stiu sa fi venit vreodata sa se intereseze de situatia procesului de restructurare de la CEC", afirma Teculescu.



La inceputul lunii, premierul Adrian Nastase a luat decizia schimbarii sefului CEC - institutie aflata sub controlul statului, reprezentat de ministerul finantelor. Ministrul Mihai Tanasescu a propus inlocuirea sa cu Enache Jiru, secretar de stat si anterior vicepresedinte al CEC.



Constantin Teculescu respinge orice acuzatie privind intarzierea restructurarii institutiei. "Am actionat numai la dispozitia si conform mandatului dat de ministerul finantelor, care controleaza prin oamenii numiti Consiliul de Administratie, iar strategia de restructurare este apanajul actionarului unic", afirma fostul presedinte.



El sustine ca planul de restructurare desenat de expertii ING si aprobat de Finante in noiembrie 2001 a fost "indeplinit intocmai". De asemenea, afirma ca scaderea cotei de piata a CEC era fireasca in conditiile cresterii concurentei. Teculescu nu are insa o explicatie clara privind ratarea proiectului de infiintare a unei banci de economisre-creditare impreuna cu o banca germana. "Pana la 1 ianuarie 2004, contractul a fost blocat de partea germana. Exista posibilitatea ca negocierile de dupa acea data sa nu fi fost pe placul tuturor din punct de vedere economic. Oricum, partea germana nu a mai prezentat un studiu de fezabilitate, fara de care BNR nu putea acorda licenta, iar in cele din urma a hotarat sa rezileze unilateral contractul, hotarare acceptata de ministerul finantelor", mai spune Teculescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO