Bănci și Asigurări

Francezii de la AG2R Prevoyance aduc 8 mil. euro pentru pensiile obligatorii

23.07.2007, 17:47 17

Un jucator neasteptat si-a anuntat intrarea in sistemul pensiilor obligatorii administrate privat: compania AG2R Prevoyance, unul dintre cele mai mari grupuri franceze de asigurari si pensii. In Franta, AG2R este o societate non-profit, cu o cifra de afaceri de 8 miliarde de euro in 2006, gestionata de 600 de administratori.
Spre deosebire de alti jucatori din aceasta piata, care si-au facut publica intentia de a administra pensii private chiar inainte de a depune dosarul de autorizare la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), AG2R Prevoyance a actionat fara prea multa publicitate.
AG2R a depus la Comisia de Pensii dosarul pentru a infiinta o societate care sa administreze pensii obligatorii. Pentru a intra insa pe aceasta piata, francezii trebuie sa primeasca si licenta de administrator de la CSSPP.
In Romania, investitia francezilor in afacerea cu pensii private obligatorii se ridica la 8 milioane de euro, potrivit reprezentantilor AG2R Romania. "Vom lansa si alte produse, dar mai tarziu. Este vorba despre produse pentru fidelizarea angajatilor, cum ar fi asigurari de viata, de sanatate sau produse mai elaborate, de exemplu cele comune de economisire (in cadrul carora angajatorul contribuie la economiile angajatului daca acesta lucreaza o anumita perioada de timp in companie - n. red.)", au declarat oficialii companiei.
AG2R Prevoyance are 4.385 de angajati in Franta, din care 500 sunt consilieri comerciali. Obiectul principal de activitate al grupului este protectia sociala, produsele acestuia adresandu-se atat persoanelor fizice, cat si companiilor. Pe langa pensii private, AG2R mai are afaceri in asigurari de viata, generale, administrarea investitiilor sau turism. Grupul are activitati in Shanghai si Maroc si tatoneaza pietele din Ungaria, Kazahstan, Spania, Slovacia, Cehia, Tunisia sau China.
Dupa ce va primi licenta de administrator, AG2R Romania va putea gestiona fonduri de pensii obligatorii abia de la 17 septembrie, data la care a fost amanat startul sistemului. Initial, sistemul pensiilor obligatorii trebuia sa functioneze incepand cu 1 august.
De la mijlocul lunii septembrie, toti angajatii cu varste de sub 35 de ani vor avea patru luni la dispozitie pentru a-si alege un fond in care sa vireze o parte din contributia de asigurari sociale datorata statului.
Viitorii administratori de pensii din pilonul II spun ca aceasta decizie a CSSPP le da mai mult timp pentru a angaja si instrui agenti de marketing.
"Este o coincidenta fericita faptul ca autoritatile au ales ca data de incepere pentru perioada de adeziune exact ziua in care scolile isi reiau activitatea, pentru ca Aviva a investit si continua sa investeasca sume considerabile in educatia oferita agentilor sai de marketing. Aviva si-a depasit deja targetul propus - acela de a avea un numar de 20.000 de agenti de marketing", afirma Shah Rouf, CEO la Aviva Asigurari de Viata.
Compania cauta acum inca 10.000 de agenti de marketing, pe care vrea sa ii angajeze pana la 17 septembrie. "Experienta internationala a grupului Aviva ne-a demonstrat ca un numar mare de agenti de marketing iti da posibilitatea sa ajungi la un numar mai mare de potentiali clienti. (...) Aviva Romania beneficiaza de un sprijin financiar potential de 100 de milioane de euro din partea sediului central de la Londra", a adaugat seful Aviva.
Potrivit registrului CSSPP, compania are aproape 1.000 de agenti de vanzare autorizati. Pana in prezent, Comisia de Pensii a autorizat peste 8.700 de agenti de vanzare ai societatilor de pensii si brokerilor.
Pentru administrarea de pensii private obligatorii, in diverse stadii de autorizare se afla companiile Allianz-Tiriac, Aviva, ING, Interamerican, AIG, BCR, BRD, BT Aegon, Prva, Bancpost, OTP Garancia, Generali, Omniasig si MKB Romexterra Bank, in parteneriat cu Delta Asigurari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO