Bănci și Asigurări

GEA si sindicatele cer din nou randament garantat la pensiile private

12.02.2009, 18:36 28

Grupul de Economie Aplicata (GEA) si sindicatele cer din nou garantarea randamentului anual al fondurilor de pensii private cel putin la nivelul inflatiei, insa companiile de pensii sustin ca acest lucru este incompatibil cu sistemul actual.

GEA, Confederatia Nationala Sindicala (CNS) Cartel Alfa si Blocul National Sindical (BNS) intentioneaza sa lanseze luna viitoare o campanie de strangere a 100.000 de semnaturi pentru a modifica legislatia din domeniul pensiilor private (pilonul II) in sensul introducerii unui randament garantat la nivelul inflatiei. Sindicatele au mai avut o astfel de initiativa anul trecut, care insa a fost respinsa.
"Vom incerca sa schimbam legislatia astfel incat sa introducem acest amendament. Acum singurul lucru garantat prin lege este ca participantul va primi cel putin valoarea contributiilor pe care le-a platit, din care se scad comisioanele administratorului, dar ganditi-va cat insemnau 1.000 de lei in 1999 si cat inseamna in 2009", spune Liviu Voinea, directorul executiv al GEA, o organizatie non-guvernamentala fondata in 2004 de mai multi economisti.
El sustine ca este nevoie de o garantare a randamentului mai ales in contextul crizei, cand fondurile de pensii din toata lumea pierd din cauza scaderii valorii companiilor in actiunile carora au investit.
"Vrem aceasta garantare deoarece sistemul pensiilor este obligatoriu, spre deosebire de cele din Occident, unde angajatii contribuie doar daca vor. Asa cum functioneaza sistemul acum, el permite ca o persoana care se pensioneaza sa nu aiba nici macar pensia egala cu cea pe care ar fi primit-o de la stat daca nu ar fi cotizat la pilonul II", sustine Petru Dandea, vicepresedintele CNS Cartel Alfa.
Companiile de pensii afirma ca garantarea randamentului nu este posibila si ca nu se practica in alte state.
"Modelul de pensii private adoptat de Romania in 2007 mai este folosit de alte peste 30 de state, majoritatea in America de Sud si Europa Centrala si de Est, la recomandarea si cu supravegherea Bancii Mondiale, iar niciunul dintre aceste peste 30 de state nu obliga fondurile de pensii sa garanteze randamente peste inflatie. Ungaria a incercat un sistem de garantare a randamentelor pentru pilonul II, care s-a dovedit a fi un experiment nereusit si a fost abandonat, pentru ca a daunat fondurilor de pensii si participantilor acestora", sustin reprezentantii Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), care reuneste majoritatea jucatorilor din piata.
Pe de alta parte, spun companiile, pe piata romaneasca nu exista instrumente financiare in care ar putea investi fondurile de pensii si care sa garanteze randamente peste rata inflatiei.
GEA a primit recent o finantare de circa 80.000 de euro de la UE pentru un proiect de monitorizare a activitatii Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private timp de zece luni.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO