Bănci și Asigurări

Grawe: Pensiile ar putea reduce vanzarile de asigurari de viata

09.07.2007, 18:00 22

Vanzarile de polite de asigurare de viata s-ar putea reduce in a doua jumatate a acestui an, deoarece agentii companiilor se vor concentra pe distributia pensiilor obligatorii, afirma Peter Kasyk, directorul general al Grawe, companie specializata pe asigurari de viata.
"Va fi un an diferit pentru piata asigurarilor de viata, nimeni nu stie ce se va intampla. Agentii se vor concentra pe vanzarea pensiilor obligatorii, iar vanzarile de asigurari de viata ar putea sa scada, asa cum s-a intamplat in alte tari", sustine Kasyk.
"Pentru agenti, va fi mai simplu sa vanda pensii din pilonul II decat asigurari de viata, pentru ca sunt obligatorii, iar produsele vor fi foarte asemanatoare", a adaugat el.
Pensiile obligatorii (pilonul II) ar putea fi introduse la 1 august, toti salariatii in varsta de mai putin de 35 de ani urmand sa-si aleaga in termen de patru luni, adica pana la sfarsitul lui noiembrie, un fond in care sa le fie virate 2 procente din contributia de asigurari sociale datorata statului.
Aderarea la fondurile de pensii obligatorii ar putea fi insa amanata pentru data de 31 august, deoarece companiile care vor administra aceste fonduri nu au avut timp sa se organizeze si sa-si pregateasca agentii de vanzare, potrivit Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Peter Kasyk spune ca Grawe nu se va implica in administrarea pensiilor private, urmand sa se ocupe de distributia acestora. Compania va infiinta un broker pentru vanzarea pensiilor obligatorii, la care vor lucra cei aproximativ 1.200 de agenti care colaboreaza acum cu Grawe. Potrivit legislatiei in vigoare, pentru distributia de pensii obligatorii este necesara infiintarea unei companii separate, care sa aiba doar acest obiect de activitate.
"Vom incheia un parteneriat cu un mare administrator de pensii", spune directorul Grawe, precizand ca nu este vorba despre o companie de asigurari. El estimeaza costul infiintarii brokerului de pensii la circa 50.000 de lei (aproximativ 16.000 de euro), in conditiile in care capitalul social minim pentru aceste societati este de 25.000 de lei (8.000 de euro). CSSPP a autorizat pana acum patru brokeri pentru distributia de pensii obligatorii: Fincop, AAV, Astop si Etica Finance.
Grawe este al cincilea jucator de pe piata asigurarilor de viata, cu afaceri de 18,3 milioane de euro si un profit net de 1,2 milioane de euro in 2006. Pentru acest an, Kasyk se asteapta la o crestere cu circa 30% a primelor brute subscrise si "o crestere ceva mai mare" pentru profit.
Societatea are acum 38 de agentii in toata tara si va mai deschide unitati in acest an.
Comisia de Pensii Private nu a autorizat inca niciun administrator pentru pilonul II al pensiilor (obligatorii). Pana acum, au fost autorizate pentru a activa pe aceasta piata patru banci, care vor depozita activele fondurilor: BCR, BRD-SocGen, ING Bank si Bancpost.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO