Bănci și Asigurări

Grecii de la Alpha Bank si EFG Eurobank iau cate 1 mld. euro de la stat

Grecii de la Alpha Bank si EFG Eurobank iau cate 1 mld. euro de la stat

Bancile elene care iau bani de la stat trebuie sa canalizeze fondurile pentru a impulsiona economia greceasca fara sa le redirectioneze catre subsidiarele din strainatate(FOTO: Reuters)

12.01.2009, 18:01 51

Grupurile elene Alpha Bank si EFG Eurobank, ale caror filiale locale sunt in topul primelor zece banci din sistemul local, vor primi injectii de capital de cate 950 de milioane de euro fiecare de la statul grec, in cadrul unui plan de ajutorare a industriei financiare.

Actionarii Alpha Bank au aprobat ieri o emisiune de actiuni preferentiale in valoare de 950 de milioane de euro si au acceptat ca statul elen sa isi numeasca un reprezentat in Consiliul de Administratie, potrivit unui comunicat publicat la Atena de Alpha Bank. Reprezentatul statului va avea drept de veto in privinta stabilirii remunerarii conducatorilor executivi, potrivit Reuters.
Actionarii EFG Eurobank (actionarul majoritar al Bancpost) au aprobat ieri o majorare de capital similara, potrivit informatiilor publicate pe site-ul din Grecia al grupului. Grupul Alpha Bank are un portofoliu de credite de peste 50 de miliarde de euro si capitaluri proprii de peste 4 miliarde de euro. Actiunile bancii au cazut la Bursa de la Atena cu 73% in 2008, iar ieri se tranzactionau la 6,6 euro/titlu. Astfel, Alpha Bank are o capitalizare de 2,7 miliarde de euro.
Momentan National Bank of Greece (un alt jucator de top, care detine pe piata locala Banca Romaneasca) nu a facut niciun anunt privind accesarea fondurilor de la stat. De asemenea grupul Piraeus urmeaza sa acceseze finantarea oferita de stat.
In total, Alpha Bank va beneficia de fonduri de 4 miliarde de euro in cadrul programului guvernamental, incluzand garantii pentru emisiuni de obligatiuni si facilitati pentru accesarea de lichiditati. EFG Eurobank are active de peste 79 de miliarde de euro si capitaluri proprii de 5 miliarde de euro. Actiunile bancii se tranzactionau ieri la Atena la 5,6 euro/titlu, conditii in care capitalizarea grupului era de 2,9 miliarde de euro. Spre comparatie, BRD-SocGen, care are active de peste 11 miliarde de euro, are la Bursa de la Bucuresti o capitalizare de 1,4 miliarde de euro.
Guvernul elen a pus la dispozitia bancilor fonduri de 28 de miliarde de euro, incercand sa alimenteze o crestere a creditarii cu circa 10% in Grecia pentru anul acesta. In general guvernele care ofera astfel de planuri cer bancilor ca fondurile de care beneficiaza sa fie utilizate pentru stimularea economiilor proprii, limitand transmiterea lor catre subsidiarele din strainatate.
In comunicatul publicat ieri, Eurobank afirma ca va utiliza fondurile primite pentru a sustine lichiditatea pietei in interesul companiilor si clientilor individuali din Grecia, fara sa faca referiri la subsidiarele sale.
Agentia de rating Standard&Poor's a operat luna trecuta mai multe taieri de rating la unele grupuri elene si a pus sub observatie calificativele altora, pe fondul inrautatirii situatiei economiei si al deteriorarii portofoliilor de credite.
Si bancile austriece au negociat primirea unor ajutoare de la stat, Erste (propietarul BCR) urmand sa acceseze 2,7 miliarde de euro in acest semestru. Dintre bancile prezente pe plan local, si ING a beneficiat de un ajutor substantial din partea statului olandez.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO