Bănci și Asigurări

Grecii de la Alpha Bank vor crestere pe retail, dupa un an de stagnare

Grecii de la Alpha Bank vor crestere pe retail, dupa un an de stagnare
17.03.2010, 23:07 61

Alpha Bank, a patra mare banca locala dupa active, controlata deunul dintre grupurile financiare elene de top, se va concentra anulacesta pe creditul de retail, dupa ce anul trecut a batut pasul peloc, soldul finantarilor inregistrand variatii reduse.

"Privim cu incredere anul 2010, iar o atentie deosebita va fiacordata in special creditarii de retail, atat pentru IMM-uri(firme de dimensiuni mici si mijlocii, n. red.), cat si pentrupersoanele fizice. In acelasi timp, vom pune accent pe cardurile decredit si creditul ipotecar", spune Sergiu Oprescu, presedinteleexecutiv al Alpha Bank.

In 2010 portofoliul de credite pentru persoane fizice ainregistrat o scadere marginala, la 1,12 miliarde de euro, de la1,14 mld. euro, in conditiile in care Alpha si-a redus expunerea pecredite de consum, dar a crescut usor pe ipotecar. Creditul pentrucompanii, care reprezinta circa trei sferturi din totalulportofoliului, a inregistrat o crestere cu 4%, pana la 3,14 mld.euro, potrivit datelor publicate la Atena de grupul Alpha Bank.

Profit in crestere usoara

Grupul Alpha Bank a raportat pentru anul trecut un profit brutde 50,7 milioane de euro pentru operatiunile din Romania, undeopereaza pe langa banca si o societate de leasing, una de brokejbursier si una de brokeraj in asigurari. Castigul este cu 10% maimare decat cel din 2008. In trimestrul al patrulea din 2009 greciiau castigat 2,9 milioane de euro, nivel similar cu cel din ultimultrimestru al anului 2008.

Castigul a fost erodat de chel tuielile mari cu provizioanelefacute pe fondul deteriorarii por tofoliului de credite, care autotalizat 74,3 mil. euro, mai mult decat dublu fata de anulprecedent. Alpha a reusit totusi sa isi majoreze profitul brutintrucat a castigat mult mai mult din activitatea curenta: profituloperational a urcat cu 58%, la aproape 125 mil. euro, in conditiilein care veniturile au urcat cu 20%, iar cheltuielile au fost redusecu 8%. De altfel, Alpha a inghetat reteaua teritoriala la 200 deunitati in 2010, dupa o campanie de extindere rapida in aniiprecedenti.

Creditele cu probleme reprezinta 2,6% din totalulportofoliului

Ponderea creditelor neperformante (care inregistreaza intarzierila plata ratelor mai vechi de 90 de zile) a urcat la 2,6% dintotalul portofoliului la sfarsitul anului trecut, fata de 0,5% indecembrie 2008. Nivelul raportat de greci este considerabil submedia pietei locale, de aproape 12%, potrivit datelor BNR.

Oprescu spune ca rata redusa a creditelor cu probleme sedatoreaza politicii prudente de creditare, dar si structuriiportofoliului de credite, cu accent preponderent pe imprumuturilegarantate, atat pentru persoane fizice, cat si pentru companii.

El apreciaza ca mentinerea sub control a creditelorneperformante va fi principala provocare pentru profitabilitateabancilor si in 2010, in timp ce comprimarea marjelor de castig dindobanzi va incetini. Anul trecut majoritatea bancilor au reusit saisi majoreze marjele de dobanda, pentru a-si imbunatati veniturile,astfel incat sa poata sa absoarba costul provizioanelor. Uniibancheri au admis insa ca aceasta strategie a avut si reculul de atrimite in incapacitate de plata clientii destabilizati de crizaeconomica.

"Anul 2010 va fi influentat mai degraba de nivelul deneperformanta al portofoliului de credite decat de marjele dedobanda. Ne asteptam ca marjele sa fluctueze moderat in acest an,deoarece, chiar daca vom avea scaderi ale dobanzii de activ (lacredite, n. red.), sa nu uitam ca si dobanda de pasiv (la pasiv, n.red.) este pe un trend accentuat de descrestere", mai spuneOprescu. De altfel, tendinta de scadere a dobanzilor la lei secontureaza tot mai clar, randamentele la titlurile de stat coborandspre 6,5% pe an, chiar sub dobanda-cheie a BNR de 7% pe an, inconditiile in care majoritatea jucatorilor se asteapta la ocontinuare a relaxarii politicii monetare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO