Bănci și Asigurări

Grecii de la Eurobank au preluat oficial controlul Banc Post

30.10.2003, 00:00 21

Tranzactia prin care banca elena EFG Eurobank Ergasias a preluat de la Banco Portugues de Investimento (BPI) pachetul de 17% pe care banca portugheza il detinea la Banc Post s-a finalizat, grecii preluand astfel, in mod oficial, controlul bancii cu un pachet de 53%.
Ceilalti actionari ai bancii sunt GE Capital - 8,75% din actiuni, cele cinci societati de investitii financiare (SIF) - 30% (in cote egale de cate 6%), precum si salariatii si pensionarii bancii, care detin 8% din actiuni. Participatia Eurobank nu se va opri doar la 53% pentru ca are si primul drept de optiune in momentul in care GE Capital va decide sa-si vanda . Asta cel mai repede in prima parte a anului viitor.Printre actionari se vor numara si International Finance Corporation si Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare, care vor converti in actiuni doua credite in valoare de cate opt milioane de dolari.Desi programata pentru inceputul acestui an, operatiunea de conversie a creditelor subordonate a fost amanata. Elena Petculescu a precizat ca tranzactia "ar putea avea loc pana la sfarsitul acestui an, cu posibilitatea prelungirii pana in prima parte a anului viitor".Cele doua institutii internationale au acordat Banc Post, in 1998, doua imprumuturi convetibile in actiuni de cate 10  milioane de dolari. Trecerea creditelor in capitalul bancii, va reprezenta o noua majorare, la care trebuie sa participe si EFG Eurobank Ergasias, cu cateva milioane de euro, pentru a-si mentine pachetul de control.Potrivit oficialului bancii, in paralel cu toate aceste tranzactii, pana la sfarsitul anului va avea loc si o dublare a capitalul social, sursa banilor fiind incorporarea sumelor constituite la rezerve. "Vom convoca in urmatoarele zile adunarea generala a actionarilor, dupa ce discutam cu actionarul nostru majoritar. Cresterea capitalului social se va face de la simplu la dublu", a spus Petculescu.Banc Post are in acest moment un capital social de 664 miliarde lei, iar dupa includerea rezervelor nivelul acestuia va creste pana la aproximativ 1.100 de miliarde lei.
Banc Post a incheiat primele noua luni ale acestui an cu un profit net de 308,4 miliarde de lei, depasind cu aproximativ 90 miliarde lei rezultatul net aferent anului 2002, care s-a cifrat la 220 miliarde lei.Veniturile din activitatea de baza s-au ridicat, la 30 septembrie, la 3.176 miliarde de lei, iar fondurile proprii atingeau nivelul de 2.477,7 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO