Bănci și Asigurări

Grecii de la NBG spun ca ori iau CEC, ori investesc masiv in Banca Romaneasca

17.11.2005, 18:58 29

National Bank of Greece, unul dintre cele mai puternice grupuri financiare elene, spune ca-si va dezvolta organic afacerile pe piata locala, unde detine deja Banca Romaneasca, prin investitii masive, daca nu va castiga competitia pentru achizitia Casei de Economii si Consemnatiuni.

Grecii spun ca sunt "hotarati" in privinta achizitiei CEC, dar ca nu vor plati un pret prea ridicat, asa cum nu au facut-o nici in cazul competitiei pentru BCR.

NBG a concurat in cursa pentru achizitia BCR, insa nu s-a plasat intre primii doi competitori dupa depunerea ofertelor finale.

Daca nu vor castiga nici CEC, oficialii NBG spun ca va urma o majorare consistenta a capitalului Bancii Romanesti, pentru a sustine o crestere rapida.

"Acum luam in considerare o majorare de capital pentru Banca Romaneasca, mult mai importanta decat cea realizata la inceputul anului. Aceasta depinde insa si de ce se intampla in cursa pentru achizitia CEC", a declarat Yannis Pehlivanidis, vicepresedinte al NBG.

Pehlivanidis este totodata si presedinte al Consiliului de Administratie al Bancii Romanesti. Majorarea va fi operata pana la inceputul anului viitor si va permite bancii sa reia si creditarea in valuta.

El spune ca resursele vor servi la dezvoltarea organica a filialei locale a grupului. La inceputul anului grecii au adus 28 de milioane de euro la capitalul Bancii Romanesti. Intre timp, banca si-a dublat activele, depasind 500 de milioane de euro.

Pehlivanidis spune ca pretul pentru BCR a fost ridicat de ambitia unor grupuri de a intra pe piata locala, care au fost dispuse sa plateasca mai mult. NBG nu a resimtit aceasta nevoie, lucru care s-a reflectat si in oferta facuta.

NBG si-a propus pentru perioada 2005-2008, sa-si imbunatateasca semnificativ prezenta pe pietele din Europa Centrala si de Est (CEE), unde vede un potential semnificativ de crestere. Pentru aceasta, grupul si-a restructurat afacerile, renuntand la unele filiale din SUA si Canada pentru a finanta investitiile in CEE.

"Este foarte important pentru noi sa detinem o pozitie semnificativa in Romania. Va fi o dezvoltare agresiva, avand in vedere conditiile pietei. Inca nu putem sa oferim date concrete, pentru ca nu am finalizat planurile", a declarat Agis Leopoulos, manager general al directiei internationale.

Pehlivanidis spune ca pentru dezvoltarea Bancii Romanesti vor folosi experienta acumulata de grup pe alte piete. El a anuntat lansarea in viitorul apropia a unui nou instrument de economisire, precum si planuri privind noi produse de finantare in domeniul ipotecar.

De altfel, NBG construieste pe piata locala o structura de grup in jurul Bancii Romanesti. Grecii au achizitionat recent compania de leasing Eurial Invest si divizia de asigurari a Alpha Bank Romania. Grupul opereaza de asemenea si o firma de brokeraj pe piata de capital. Grupul a luat in discutie si aducerea propriului brand - NBG - pe piata locala. O decizie finala in acest sens va fi luata insa abia la inceputul anului viitor.



Dobanzi mai mari la depozite

Banca Romaneasca a anuntat ieri si majorarea dobanzilor la depozitele in lei si in euro. In cazul depozitelor constituite in moneda locala, banca a marit dobanda cu 1,25-1,75 puncte procentuale. Dupa aceste majorari, dobanzile oscileaza insa intre 4,5% si 5% pe an, niveluri la care nu au sanse sa acopere deprecierea banilor pe perioada de depozitare.

Pe de alta parte, acesta este primul pas de majorare a dobanzilor la depozitele in lei facut de o banca de la sfarsitul anului trecut. Miscarea vine in contextul anuntului BNR privind sterilizarea intr-o mai mare masura a excesului de lei din piata monetara, care a dus deja la o usoara crestere a dobanzilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO