Bănci și Asigurări

Guvernul ajustează în jos prognoza de creştere economică până la 1,2%

Guvernul ajustează în jos prognoza de creştere economică până la 1,2%

Foto: Victor Ciupuliga

Autor: Claudia Medrega

10.08.2012, 00:02 233

Producţia agricolă slabă, exporturile în stagnare şi criza politică internă determină încetinirea evoluţiei pozitive a economiei. Guvernul va reduce prognoza de creştere economică pentru acest an la 1,2% şi se pregăteşte să rectifice bugetul "optimist" care a fost construit pe un avans de 1,8-2,3%.

Criza politică internă şi producţia agricolă slabă, suprapuse pe evoluţia nefavorabilă din marile economii europene, îşi vor pune în mod cert amprenta asupra economiei locale, iar noua prognoză de creştere economică a Executivului rămâne în continuare optimistă faţă de estimarea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, care vede posibil un avans al PIB de 0,8%, dar şi comparativ cu previziunile indicate de o serie de bănci comerciale, care converg spre 0,5% pentru 2012. Premierul Victor Ponta a explicat că revizuirea ţintei de creştere economică pentru 2012 este determinată de efectele secetei asupra agriculturii, dar şi de prognoza hiperoptimistă a fostului guvern privind fondurile de la UE efectiv încasate.

În primul trimestru din 2012, economia a revenit în recesiune tehnică, după ce anul trecut creşterea economică a fost de 2,5%. Pentru al doilea trimestru analiştii anticipează revenirea PIB în teritoriul pozitiv şi un avans de peste 1,5% al PIB faţă de T2 2011, însă în ultimele două trimestre ar urma să se înregistreze o frânare a economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO