Bănci și Asigurări

Guvernul cere investitorilor sa pastreze CEC ca banca distincta

06.11.2006, 17:35 12

Castigatorul competitiei pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni al CEC - National Bank of Greece (NBG) sau OTP - nu va avea dreptul sa fuzioneze filiala sa locala cu fosta banca de economii, potrivit deciziei Guvernului privind forma finala a contractului de privatizare, divulgata de surse citate de Mediafax.
NBG opereaza Banca Romaneasca, cu o cota de piata de 2,1% la sfarsitul lunii septembrie, in timp ce OTP detine a 16-a banca din sistem, cu 1,3% din activele bancare totale.
"Decizia se justifica si prin faptul ca se doreste ca CEC sa ramana o entitate distincta si sa se dezvolte ca atare. Pe de alta parte, a fost nevoie de o formula care sa permita statului sa-si pastreze participatia de 25% fara sa fie nevoit sa aduca aporturi de capital decat in cazul unor majorari in bani", au declarat sursele citate.
Oricum, este greu de crezut ca un investitor ar incerca o schimbare fundamentala a profilului CEC, avand in vedere ca banca - inclusiv prin distributia retelei teritoriale - se adreseaza prepondent unei categorii de clienti cu venituri scazute, care nu sunt interesati de servicii mai scumpe precum cele oferite de Banca Romaneasca sau de OTP Bank Romania.
In cazul situatiilor similare precedente, BRD a cumparat sucursala locala a Societe Generale, iar Raiffeisen Romania a fuzionat cu Banca Agricola.
Odata clarificat acest aspect, termenul limita pentru depunerea ofertelor imbunatatite ar putea fi stabilit undeva in intervalul 25-30 noiembrie, potrivit unei surse apropiate tranzactiei, citata de Reuters.
"Contractul de vanzare va fi pregatit pana la jumatatea lunii noiembrie. De atunci, ofertantii ar putea avea la dispozitie zece zile pentru a pregati ofertele imbunatatite", a declarat sursa.
Procedurile de privatizare a CEC dureaza deja de un an, numarul potentialilor investitori care se aratasera interesati scazand pe parcurs, astfel incat guvernul s-a trezit in septembrie cu numai trei oferte, dintre care cea depusa de Raiffeisen a fost respinsa din cauza ofertei de pret prea mici.
In timp ce Comisia de privatizare lucra la contractul de vanzare a pachetului de 69,9% din actiunile CEC, cota de piata a bancii a continuat sa scada, CEC nereusind sa-si puna in valoare reteaua foarte mare de unitati.
La sfarsitul lunii septembrie, CEC detinea 4% din activele bancare totale dupa ce in martie reusise sa revina la o cota de piata de 4,5%. Desi a lansat mai multe oferte de credit, banca si-a majorat activele cu doar 14% in euro in noua luni, in timp ce piata a crescut cu 23,2%, ceea ce a determinat coborarea CEC pe locul opt in clasamentul activelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO