Bănci și Asigurări

Hotelurile intra in topul celor mai scumpe proprietati scoase la licitatie de catre banci

Hotelurile intra in topul celor mai scumpe proprietati scoase la licitatie de catre banci
02.05.2010, 23:10 106

Bancile au ajuns sa execute silit si sa puna in vanzare si casesi terenuri care valoreaza doua-trei milioane de lei, chiar dacade-abia reusesc sa vanda dupa tentative repetate apartamente decateva zeci de mii de lei.

Exista cazuri in care bancherii scot la licitatie bunuri a carorvaloare este de douazeci-treizeci de ori mai mare decat debitul pecare il au de recuperat de la clienti, dar si cazuri in care dupavanzarea proprietatii banca nu isi recupereaza nici macar 10% dincreanta.

Executorii bancari spun ca nivelul cererii pentru bunurileexecutate silit este redus si indiferent de pretul acestoraproprietatile se vand de obicei dupa mai multe licitatii. Cereriireduse i se adauga si procedura greoaie, numai organizarea primeilicitatii putand dura pana la 90 de zile, trecand prin etapelenotificarii clientului, evaluarii proprietatii si publicariianuntului de vanzare.

"Fie ca este vorba de o proprietate de zece mii de euro sau deun milion de euro procedura este aceeasi. Cea mai scumpaproprietate pe care am vandut-o pana acum a fost o fabrica pe caream incasat un milion de lei", spune Cosmin Soames, executor bancarin cadrul Leumi Bank.

Zeci de licitatii organizate intr-o singurazi

Leumi a organizat recent o licitatie pentru a vinde cu 2,7milioane de lei un hotel in statiunea Paraul Rece din judetulBrasov, care fusese evaluat initial la peste 3,5 milioane de lei,dar care nu si-a gasit cumparator de la prima licitatie.

Leumi, o banca de talie mica, controlata de unul dintre cele maiputernice grupuri financiare israeliene, are la vanzare peste 80 deproprietati. Banca are o expunere mare pe ipotecare pentru ca inoferta de retail nu are decat credite cu garantii.

Si Raiffeisen, unul dintre jucatorii de top zece, incearca savanda aproape 80 de case si terenuri in urmatoarea luna sijumatate, organizand chiar si sapte licitatii intr-o singura zi.Recordul de licitatii apartine insa executorilor BCR, care au scosla vanzare pe 11 martie 27 de proprietati. OTP si Alpha Bankincearca sa vanda in luna mai 50, respectiv 25 de case siterenuri.

Banca Romaneasca, un alt jucator activ pe piata bunurilorexecutate silit, nu si-a actualizat oferta, dar in aprilie a scosla vanzare peste 30 de proprietati. Executorii bancii au scos lunatrecuta la licitatie o casa pe trei nivele in Sibiu, al carei pretpornea de la 2,3 milioane de lei, chiar daca initial fuseseevaluata la aproximativ 3 milioane de lei. Banca are de recuperatde la proprietarul cladirii 120.000 de lei.

Majoritatea imobilelor pe care bancile incearca sa le vanda cusume mai mari de un milion de lei au pretul redus cu 25%, ceea ceinseamna ca licitatia a esuat.

"Cumparatorii asteapta, de obicei, a doua licitatie dupa cepretul este redus cu 25%. In cele mai multe cazuri pentru un imobilse organizeaza mai multe licitatii pentru ca cererea este redusa",spune Soames.

Credit de 5 mil. euro, acoperit cu apartament scos lavanzare cu 300.000 euro

Exista insa si cazuri in care doar o mica parte din debit esterecuperata de banca odata cu vanzarea garantiei. De exemplu,Volksbank incearca sa vanda luna aceasta cu 300.000 de euro unapartament situat in Sectorul 1 din Bucuresti, dar are de recuperatde la proprietari aproape 5,3 milioane de euro. Debitorii pot fiinsa urmariti si pe alte bunuri pe care le au in proprietate, chiardaca acestea nu au fost puse drept garantii in contractul decredit.

De obicei, daca proprietatea valoreaza mai mult decat debitul derecuperat, bancile nu vand sub valoarea creantei. Mai mult, chiardaca pretul de pornire este redus la 75% odata cu a doua licitatie,bancile isi pot recupera usor creanta pentru ca de obicei nu aufinantat mai mult de 50-70% din valoarea locuintei.

Soames de la Leumi spune ca in ciuda faptului ca preturile de pepiata imobiliara s-au mai stabilizat si cumparatorii nu mai aumotive sa astepte preturi mai mici, numarul locuintelor vandute lalicitatie raportat la oferta existenta nu a crescut prea mult inultima perioada. Astfel, valul de anunturi cu locuinte scoase lavanzare ar putea pune din nou presiune pe preturile din imobiliareavand in vedere cererea inca redusa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO