Bănci și Asigurări

HVB si Banca Tiriac incep alinierea produselor

25.01.2006, 19:57 24

HVB Bank a inceput adaptarea produselor de retail pentru o clientela mai larga, astfel incat sa usureze fuziunea cu Banca Tiriac, specializata pe acest segment.

Primele modificari au fost aduse pachetului de credite din oferta HVB, prin usurarea conditiilor administrative de obtinere. Cel putin deocamdata, nu este vorba si de relaxari ale dobanzilor practicate.

Pentru obtinerea unui imprumut, varsta minima este acum de 20 de ani, venitul net lunar minim are un nivel mai mic si este raportat la veniturile familiei, nu doar la cele ale solicitantului unui credit. Vechimea minima in munca este de 1 an, in loc de doi, cat prevedeau conditiile anterioare de eligibilitate.

Banca Tiriac continua sa-si vanda vechile produse si are o serie de conditii chiar mai putin stricte decat noile criterii cerute de HVB: varsta minima pentru obtinerea unui credit este de 18 ani, vechimea minima in munca de 6 luni, iar valoarea minima a unui credit este in multe cazuri mai mica decat in oferta HVB.

In schimb, HVB practica la anumite tipuri de credite dobanzi mai scazute decat Banca Tiriac: 9,57% in lei la Creditul Personal Plus, de exemplu, fata de 11,5%.

Potrivit HVB, noile variante de credite vor fi incluse in catalogul de produse pe care se va baza oferta de retail banking a bancii HVB Tiriac, institutie ce va fi creata o data cu finalizarea procesului de integrare a HVB Bank si a Bancii Tiriac. Banca Tiriac urmeaza sa se alinieze la caracteristicile tipurilor de credite deja disponibile la HVB.

"Noua entitate va fi o banca universala, care se va adresa unei categorii largi de clientela. Iar oferta pe care o conturam acum vine ca o confirmare a acestei pozitionari", a declarat Manuela Plapcianu, actual vicepresedinte al HVB Bank si viitor Managing Board Member responsabil de retail banking la HVB Tiriac.

Noile produse de creditare sunt oferite deja de HVB Bank, urmand ca pana la sfarsitul trimestrului in curs sa fie disponibile si in unitatile Bancii Tiriac, intre timp fiind vandute vechile produse. Restul catalogului de produse si servicii va fi implementat gradual, in ambele banci, pana la finalul procesului de integrare, astfel incat sa fie aliniate si dobanzile oferite la depozitele la termen sau la produsele specializate de economisire.

Anul trecut, la finalul lunii august, Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) si Banca Tiriac au finalizat tranzactia care va duce in final la fuziunea dintre HVB Bank Romania si Banca Tiriac. Pregatirile pentru integrarea celor doua banci au inceput la 1 septembrie 2005, iar pe parcursul acestora cele doua banci functioneaza in paralel. Fuziunea urmeaza sa fie finalizata in prima jumatate a acestui an.

Noua banca va detine cea de-a patra pozitie pe piata bancara romaneasca, cu active totale de 2,5 miliarde de euro, 82 de unitati, peste 760.000 de clienti si o cota de piata de aproximativ 8%.

HVB Bank Romania este succesorul legal al Bank Austria Creditanstalt (BA-CA), banca prezenta in Romania inca din septembrie 1998 si a care a devenit anul trecut membra a grupului italian UniCredit. Ca urmare, din noiembrie 2005, HVB Bank Romania si Banca Tiriac sunt subsidiare ale noului UniCredit Group, care inglobeaza grupul german HVB, inclusiv Bank Austria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO