Bănci și Asigurări

HVB-Tiriac, a patra banca de pe piata, incepe sa lucreze pe 4 septembrie

HVB-Tiriac, a patra banca de pe piata, incepe sa lucreze pe 4 septembrie

Clientii celor doua banci vor avea acces la o retea de 82 de unitati in urma primei fuziuni de pe piata

04.08.2006, 17:57 35

De astazi intr-o luna, HVB Bank si Banca Tiriac vor functiona ca o singura banca, sub numele HVB-Tiriac, o data cu finalizarea procesului de fuziune inceput in urma cu un an.
Luni, 4 septembrie, va fi practic prima zi de operare la intreaga capacitate a noii banci, pana atunci urmand sa se incheie toate procedurile de integrare a sistemelor informatice. Pentru evitarea oricarui incident, vineri, 1 septembrie, HVB-Tiriac ar putea derula o gama restransa de operatiuni cu clientii, banca intentionand sa trimita scrisori de informare detaliata in avans.
Astfel va ajunge la final prima fuziune din sistemul bancar autohton, cele doua banci partenere avand nevoie de un an de zile pentru derularea formalitatilor legale si a procedurilor de integrare la nivelul sistemelor informatice, al portofoliilor de produse si clienti, si nu in ultimul rand la nivelul resurselor umane. Experienta castigata va fi utila pentru cea de-a doua fuziune proiectata, care urmeaza sa combine operatiunile HVB-Tiriac cu cele ale UniCredit Romania, toate cele trei banci aflandu-se de la sfarsitul lui 2005 sub umbrela UniCredit Group, care include HVB.
"Procesul de fuziune cu UniCredit Romania va incepe in perioada imediat urmatoare incheierii fuziunii dintre HVB si Banca Tiriac", a declarat Ioana Ivancenco-Paun, directorul de comunicare al HVB Bank.
Inca din luna mai, cele trei banci si-au integrat retelele de bancomate, aplicand comisioane identice la cele 335 de ATM-uri.
Avand in vedere noua serie de schimbari pe care o va presupune fuziunea cu UniCredit, HVB-Tiriac nu va investi prea mult in modificarea imaginii sucursalelor existente. Pana la sfarsitul anului, este programata deschiderea a sase unitati, care vor purta primele noul nume, situate in orase de marime mijlocie in care nici HVB, nici Banca Tiriac nu erau prezente - Vaslui, Tulcea, Resita, Giurgiu, Zalau si Alexandria. In primavara, HVB anuntase un program ambitios de extindere a retelei cu 30 de unitati fata de cele 14 existente, dar pana in prezent nu a deschis nicio locatie noua. Banca Tiriac participa insa la structura noii banci cu 68 de unitati. HVB-Tiriac va fi condusa de Dan Pascariu, actualul presedinte al HVB, din boardul Bancii Tiriac fiind pastrat doar directorul financiar, Florian Kubinschi, care va ocupa aceeasi pozitie. Manuela Plapcianu va fi Managing Board Member responsabil de Retail Banking, Wolfgang Schoiswohl - coordonator al operatiunilor de Corporate Banking, iar Andreas Gschwenter va fi Chief Operating Officer.
Conform datelor de la jumatatea anului, HVB-Tiriac intra pe piata pe pozitia a patra in clasamentul activelor, cu 2,6 mld. euro si o cota de piata de 6,5%.
Presiunea concurentei, dar si a masurilor adoptate de BNR pentru temperarea creditului, determina insa miscari frecvente in ierarhia bancara, rezultand schimbari spectaculoase de la un trimestru la altul.
De pilda, de la sfarsitul lui 2005 cota de piata a HVB a scazut constant, de la 4,9% la 4,1%, in conditiile in care banca a transferat la Viena o parte din creditele in valuta pentru a se incadra in plafonul stabilit de BNR fara a recurge la o majorare de capital. In schimb, Banca Tiriac a putut continua sa acorde credite si in moneda straina, astfel ca in trimestrul al doilea si-a majorat usor cota de piata de la 2,3% la 2,4%.
HVB-Tiriac se va pozitiona inaintea ING Bank, in conditiile in care si sucursala locala a grupului olandez a transferat in bilantul bancii-mama unele credite, inregistrand pe trimestrul al doilea o scadere a cotei de piata cu 0,7 puncte procentuale, pana la 5,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO