Bănci și Asigurări

HVB Tiriac a primit verde de la Consiliul Concurentei

08.08.2005, 18:40 14

Fuzionarea HVB Bank si Banca Tiriac intr-o singura entitate ce va ocupa locul al patrulea pe piata dupa valoarea activelor nu ridica probleme de consolidare a vreunei pozitii dominante din punctul de vedere al Consiliului Concurentei, care a autorizat recent operatiunea.

Autorizarea era necesara intrucat cifra de afaceri cumulata realizata anul trecut de cele doua banci depaseste pragul legal de 10 milioane de euro (echivalent in lei).

Potrivit Deciziei Consiliului Concurentei, partile au semnat pe 16 iunie un contract de vanzare de actiuni, in urma caruia Bank Austria Creditanstalt (actionarul majoritar al HVB Bank Romania) va dobandi 50% plus o actiune din capitalul Bancii Tiriac.

In acelasi timp, firma olandeza Redrum controlata de omul de afaceri Ion Tiriac (actionarul majoritar al Bancii Tiriac) va primi de la Bank Austria in schimbul respectivelor actiuni un numar de actiuni in HVB Bank Romania reprezentand 50% minus o actiune din capitalul social al acestei banci.

Conform Deciziei citate, contractul de vanzare de actiuni stipuleaza ca tranzactiile vor avea loc la data indeplinirii anumitor conditii, fara de care executarea contractului nu ar fi posibila.

Prin aceasta operatiune, Bank Austria va obtine "controlul unic" asupra Bancii Tiriac. Banca rezultata in urma fuziunii - HVB Tiriac - se va plasa direct pe pozitia a patra in clasamentul activelor bancare, cu peste 2 mililarde de euro si o cota de piata de circa 7,5%, respectiv in urma Raiffeisen Bank, care avea la sfarsitul trimestrului I o cota de circa 9,3%. In conditiile de astazi, noua banca ar opera o retea de 73 de unitati si va avea un portofoliu de peste 720.000 de clienti.

Prin aceasta tranzactie, Bank Austria incearca sa-si atinga obiectivul strategic de a atinge o cota de piata de peste 10% intr-un timp cat mai scurt. Fuziunea va imbina pozitia solida a HVB Bank pe segmentul corporativ, al operatiunilor de trezorerie si private banking, cu experienta si portofoliul Bancii Tiriac pe segmentul adresat persoanelor fizice.

Potrivit planificarii convenite de cele doua parti, fuziunea ar urma sa fie finalizata pana la sfarsitul acestui an.

Bank Austria este membra a grupului german HVB, administrand operatiunile acestuia in Europa Centrala si de Est. Ca urmare, HVB Tiriac va fi implicata intr-un al doilea proces de consolidare, consecinta a preluarii grupului HVB de catre italienii de la UniCredito. Pe piata romaneasca, preluarea ar urma sa-si produca efectele probabil in cursul anului viitor. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO