Bănci și Asigurări

HVB: trebuie neaparat sa cumparam o banca

02.03.2005, 00:00 13

HVB Bank Romania, a saptea din sistem dupa valoarea activelor, a ajuns la concluzia ca singura optiune pentru a se dezvolta pe piata serviciilor de retail o constituie cumpararea unei alte banci.


"Suntem una din cele mai puternice banci pe sectorul corporativ, insa o slabiciune este reteaua. Intr-o piata precum cea romaneasca este greu sa cresti organic pentru a atinge masa critica in retail, asa ca singura optiune este o achizitie", a declarat ieri Dan Pascariu, presedintele HVB Romania, intr-o conferinta de presa pentru prezentarea rezultatelor bancii pe anul 2004.


El spune ca cea mai mica achizitie pe care ar putea-o face HVB pe piata locala ar fi o banca apropiata de cota sa de piata.


La sfarsitul anului trecut, HVB inregistra o cota de 4,63% din activele totale ale sistemului bancar, respectiv cu ceva mai mult de un miliard de euro, ceea ce inseamna o crestere cu 1,23 puncte procentuale fata de 2003. Singurele banci care detin o pozitie apropiata si care nu au deja in spate un actionar strain puternic sunt Banca Transilvania, care a urcat pe locul zece in piata, cu o cota de 2,9%, si Banca Tiriac.


Iar declaratiile lui Dan Pascariu nu fac decat sa confirme paleta restransa de variante posibil de luat in calcul. "In prezent, pe piata nu exista oferte de vanzare. Dar ca potential sunt doua banci de stat si mai pot fi doua banci private", a spus Pascariu, punctand asupra faptului ca HVB ar prefera-o pe cea mai mare dintre cele patru, adica BCR.


La sfarsitul anului trecut, HVB deservea 27.500 de clienti prin intermediul a 12 sucursale, avand 311 angajati.


Incepand din toamna anului trecut, grupul germano-austriac HVB/Bank Austria si-a exprimat oficial de mai multe ori interesul pentru participarea la privatizarea atat a BCR, cat si a CEC.


In privinta ordinii in care cele doua banci ar urma sa fie scoase la vanzare, Dan Pascariu considera ca ar fi o greseala ca statul sa ofere mai intai CEC spre privatizare. Argumentatia? "Pentru BCR vor veni banci cu buzunare mai adanci, cel putin patru, dintre care numai una va castiga. Celelalte va trebui sa se duca sa concureze pentru CEC, ceea ce va face competitia sa creasca, iar pretul obtinut de stat s-ar putea chiar dubla in aceste conditii", spune Pascariu.


El afirma ca 2004 a fost un an exceptional de crestere pentru HVB Romania si al pietei bancare in general, irepetabil din punct de vedere al ritmurilor de expansiune.


Iar cifrele date ieri publicitatii intaresc aceasta imagine: profitul net al HVB Romania a urcat, anul trecut, cu mai mult de 70%, pana la 788 de miliarde lei (echivalentul a peste 20 de milioane de euro), in timp ce activele totale au atins 41.646 de miliarde de lei (peste un miliard de euro), in crestere cu aproape 100% fata de 2003.


Potrivit presedintelui bancii, dinamica activelor HVB a fost cea mai rapida din sistemul bancar, fiind vorba de o dublare. Ritmuri foarte apropiate au inregistrat Banca Transilvania si Raiffeisen Bank.


Cum ar putea arata 2005 din acest punct de vedere?


"In medie, piata va continua sa creasca cu aproximativ 30%, dar bancile, in mod individual nu vor mai regasi cresteri de 100%", estimeaza Pascariu.


In structura activelor, cea mai buna evolutie a fost inregistrata la plasamentele in titluri, investitii si alte operatiuni, unde cresterea s-a ridicat la 236%. Operatiunile pe piata interbancara s-au dublat (+108%), in timp ce creditul neguvernamental a crescut cu 75,5%. Randamentul capitalului a fost de 56%, raportul costuri administrative/venituri nete operationale de 39%, iar indicele venitului per angajat de 6,599 de miliarde de lei (162.000 de euro).


Pana la cucerirea unei pozitii puternice pe piata de retail, HVB a lansat anul trecut primele pachete de produse si servicii dedicate acestui segment de clientela - credite si instrumente de economisire.


Dan Pascariu a aratat ca baza cresterii de anul trecut a reprezentat-o activitatea de corporate, prin serviciile pentru mari companii. Printre cele mai importante tranzactii in care s-a implicat in 2004 se numara finantarile pentru companii precum Terapia - 25 milioane USD; Telemobil - 40 milioane USD; Alro - 105 milioane USD; Tuborg Romania - 40 mil. USD; Rompetrol Rafinare - 85 milioane USD. In domeniul imobiliar, a participat la proiectele Cefin Logistics Park (cu o valoare totala de 75 de milioane euro) si Plaza Romania (cu o valoare de 45 de milioane de euro). razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO